Porady kulinarne
-
Jak złagodzić ostrość po zjedzeniu chilli?
Nie przepijaj wodą, piwem ani winem. Zamiast tego, spróbuj ugasić płomień poprzez zjedzenie ryżu, chleba lub tortilli. Te delikatne, bogate w skrobię produkty pomogą usunąć pikantne oleje. Najszybszą ulgę przyniesie łyżeczka cukru. Mleko – zawierające kazeinę, białko które dosłownie wychwytuje kapsaicynę – również pomoże ugasić ogień. Raita, danie z jogurtu i ogórka, popularne w kuchni indyjskiej, spełni tę samą funkcję.
-
Polenta - w czym tkwi sekret jej przygotowania?
Sekret przygotowywania polenty polega na tym, by nadać jej odpowiednią twardość, ale też z tym nie przesadzić. W tym celu można przygotować dwa garnki z wrzącą wodą i kiedy polenta zaczyna tężeć, dolewać wrzątku z drugiego garnka.
-
Majonez -jakie są zasady jego przygotowania?
Po pierwsze: zawsze używam ręcznego miksera, nawet nie zawracajcie sobie głowy ręcznym ubijaniem, prawie zawsze się zważy, chyba, że macie niebywałą siłę w rękach ;) Po drugie: nie używam oliwy, a extra vergin to już na pewno nie jest dobry wybór, klasyczny olej rzepakowy o neutralnym smaku moim subiektywnym zdaniem jest najlepszy. Po trzecie: zawsze ogrzewam żółtka przed przygotowaniem majonezu, dużo łatwiej się łączą. Po czwarte: dodatkowo doprawiam majonez octem winnym i miodem, poza klasycznym sokiem z cytryny i musztardą, ta zawsze Dijon. J
-
Chleb - jakich zasad przestrzegać przy pieczeniu?
Podstawą każdego dobrego chleba jest mąka, dobra bez domieszek i dodatków, najlepiej ze sprawdzonego źdódła i to wcale nie te super modne i drogie ekologiczne, zwykłą mąka z młyna.
Mąkę zawsze mieszamy z solą, nie dodajemy soli bezpośrednio do drożdży. Nie da się stworzyć idealnego bochenka bez wysiłku, ciasto chlebowe wymaga wyrabiania
Woda, której używamy do wypieku powinna mieć temperaturę ok 45 stopni
Ciasto na drożdżach najlepiej wyrasta w temperaturze 26-30 stopni
Formując bochenek nacinamy go aby zapobiec pękaniu w czasie pieczenia
Bochenki zanim trafią do pieca muszą koniecznie podrosnąć
Piekarnik dobrze nagrzewamy
… -
Zupa Tom Yum - w jakiej temperaturze jest najsmaczniejsza?
Najlepiej jeść ją gorącą – temperatura wydobywa bowiem z Tom Yum ostrość i głębię smaku.
-
Mazurek - co użyć do spodu?
Do klasycznego spodu na mazurka powinno użyć się mielonych orzechów, dowolnego gatunku, oraz prawdziwego masła, min 82%.
-