Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami

Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami
Pochodzenie mazurków nie jest do końca znane, jedne przekazy donoszą, że pochodzą z Turcji inne, że z Mazowsza, jednego co do mazurków możemy być jednak pewni, ma być słodko i bogato. O ile w przypadku innych ciast dekoracja to jedynie wierzchnia warstwa, o tyle w przypadku mazurka to właśnie dekoracja stanowi jego istotę. Do zdobienia mazurków używa się słodkich mas, czekoladowych, kajmakowych, konfitur, kremów oraz różnorodnych bakalii, im słodziej tym lepiej, a granicę stanowi jedynie Wasza wyobraźnia. Do klasycznego spodu na mazurka powinno użyć się mielonych orzechów, dowolnego gatunku, oraz prawdziwego masła, min 82%, samo ciasto lubi długie leżakowanie w lodówce, a zagniatanie musi przebiegać szybko.


Zdjęcie - Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruche ciasto
170 g maki
100 g mielonych orzechów
50 cukru pudru
150 g zimnego masła
1 żółtko

Dodatkowo
2 garście suszonych moreli
3 łyżki skórki pomarańczowej
4 łyżki dużemu morelowego
150 g białej czekolady
Ok 100 ml śmietanki 30%
suszone płatki róży (opcjonalnie)



Przygotowanie
1. Ciasto - suche składniki łączymy na blacie, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, siekamy całość nożem aż do uzyskania kruszonki, szybko zagniatamy ciasto w kule, owijamy folią spożywczą i schładzamy ok 60 min w lodówce lub nawet całą noc
2. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, ciasto przenosimy na blaszkę razem z papierem i znów schładzamy,ok 30 min, następnie nakłuwamy widelcem wierzch ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 15 min, do uzyskania złotej barwy
3. Ciasto studzimy przed dekoracją
4. W rondelku rozpuszczamy białą czekoladę razem ze śmietanką, kiedy tylko się rozpuści, zdejmujemy z ognia
5. Wierzch ciasta smarujemy dżemem, posypujemy skórką pomarańczową oraz pokrojonymi w paseczki morelami, następnie za pomocą łyżki polewamy mazurka białą czekoladą, na koniec dekorujemy płatkami róży





Zdjęcie - Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Udostępnij
Etykietyciastoczekoladakruche ciastomazurekmorelepomarańczeSłodki Kompromis CafeWielkanoc

Kategorie przepisów