Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami

Pochodzenie mazurków nie jest do końca znane, jedne przekazy donoszą, że pochodzą z Turcji inne, że z Mazowsza, jednego co do mazurków możemy być jednak pewni, ma być słodko i bogato. O ile w przypadku innych ciast dekoracja to jedynie wierzchnia warstwa, o tyle w przypadku mazurka to właśnie dekoracja stanowi jego istotę. Do zdobienia mazurków używa się słodkich mas, czekoladowych, kajmakowych, konfitur, kremów oraz różnorodnych bakalii, im słodziej tym lepiej, a granicę stanowi jedynie Wasza wyobraźnia. Do klasycznego spodu na mazurka powinno użyć się mielonych orzechów, dowolnego gatunku, oraz prawdziwego masła, min 82%, samo ciasto lubi długie leżakowanie w lodówce, a zagniatanie musi przebiegać szybko.


Zdjęcie - Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kruche ciasto
170 g maki
100 g mielonych orzechów
50 cukru pudru
150 g zimnego masła
1 żółtko

Dodatkowo
2 garście suszonych moreli
3 łyżki skórki pomarańczowej
4 łyżki dużemu morelowego
150 g białej czekolady
Ok 100 ml śmietanki 30%
suszone płatki róży (opcjonalnie)



Przygotowanie
1. Ciasto - suche składniki łączymy na blacie, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, siekamy całość nożem aż do uzyskania kruszonki, szybko zagniatamy ciasto w kule, owijamy folią spożywczą i schładzamy ok 60 min w lodówce lub nawet całą noc
2. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, ciasto przenosimy na blaszkę razem z papierem i znów schładzamy,ok 30 min, następnie nakłuwamy widelcem wierzch ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 15 min, do uzyskania złotej barwy
3. Ciasto studzimy przed dekoracją
4. W rondelku rozpuszczamy białą czekoladę razem ze śmietanką, kiedy tylko się rozpuści, zdejmujemy z ognia
5. Wierzch ciasta smarujemy dżemem, posypujemy skórką pomarańczową oraz pokrojonymi w paseczki morelami, następnie za pomocą łyżki polewamy mazurka białą czekoladą, na koniec dekorujemy płatkami róży





Zdjęcie - Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Udostępnij
Etykietyciastoczekoladakruche ciastomazurekmorelepomarańczeSłodki Kompromis CafeWielkanoc

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film
1

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Tosty z pastą z sera pleśniowego, sałatą i gruszką
1

Tosty z pastą z sera pleśniowe…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami
1

Tort bezowy z kremem cytrynowy…

food² food²
Food Square

Batoniki proteinowe Nutella
1

Batoniki proteinowe Nutella

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
1

Babka drożdżowa z marcepanem i…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasteczka wielkanocne – „Owieczki”
1

Ciasteczka wielkanocne – „Owie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babka cytrynowa z glazurą mango
1

Babka cytrynowa z glazurą mang…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb na żurek
1

Chleb na żurek

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Babka piaskowa bez miksera
2

Babka piaskowa bez miksera

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem)
1

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu