Kokosowa granola
Uwielbiam domowe granole, poczyniłam już wiele rodzajów, ale najbardziej smakuje mi chyba ta w wersji kokosowej, więc postanowiłam się nią z Wami podzielić. Sukcesem przepisu są płatki kokosowe tzw. chipsy nie tylko klasyczne wiórki, to one dodają niepowtarzalnego aromatu i chrupkości. Choć właściwości oleju kokosowego są dość kontrowersyjne, to zastosowany z umiarem nie zaszkodzi nam bardziej niż masło. Granola doskonale się przechowuje w dużym słoiku.
Składniki
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka komosy ryżowej
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków kokosowych
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu
szczypta soli
Przygotowanie
1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
2. Przygotowujemy szeroką blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia
3. Olej kokosowy podgrzewamy lekko, kiedy się rozpuści łączymy z miodem
4. Wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce, zalewamy mieszaniną oleju i miodu, dokładnie mieszamy, wykładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do pieca na ok 40 min
5. Mieszamy granolę co 10 min żeby dokładnie wyschła
6. Przechowujemy z szczelnym, szklanym pojemniku, podajemy z naturalnym jogurtem
Składniki
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka komosy ryżowej
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków kokosowych
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu
szczypta soli
Przygotowanie
1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni
2. Przygotowujemy szeroką blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia
3. Olej kokosowy podgrzewamy lekko, kiedy się rozpuści łączymy z miodem
4. Wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce, zalewamy mieszaniną oleju i miodu, dokładnie mieszamy, wykładamy na przygotowaną blachę i wstawiamy do pieca na ok 40 min
5. Mieszamy granolę co 10 min żeby dokładnie wyschła
6. Przechowujemy z szczelnym, szklanym pojemniku, podajemy z naturalnym jogurtem