Porady kulinarne
-
Jak zblanszować migdały?
Migdały w skórkach umieść w miseczce zalej wrzątkiem i na chwilę zostaw. Odcedź je, chwyć każdy migdał w dwa palce i ściśnij wtedy nagie migdały będą z łatwością wyskakiwać ze skórek. Jeżeli skórki nie będą odchodzić zalej migdały jeszcze raz wrzątkiem i jeszcze chwilę potrzymaj.
-
Co zrobić z pestkami wydrążonymi z dyni?
Wydrążone pestki przełożyć na sitko i dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Równomiernie rozłożyć na blaszce, wstawić do piekarnika i suszyć jakieś 40 minut w 60C. Następnie obrać pestki z białych łusek i zajadać na surowo lub dodać do wypieków.
-
Co zrobić, aby ciasto zarumienilo się z wierzchu?
Aby ciasto zarumieniło się z wierzchu na 2-3 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg.
-
Budyń - co zrobić, aby nie utworzył się kożuch?
Aby na wierzchu zimnego budyniu nie utworzył się kożuch przykryj go folią spożywczą tak aby przylegała do powierzchni.
-
Creme fraiche - jak przygotować go domowym sposobem?
W tym celu należy 36% śmietanę wymieszać z dwiema łyżkami maślanki i zostawić na noc w ciepłym miejscu aż zgęstnieje.