Czekoladowe muffiny z migdałami przyprawione chili
Ten wypiek znajdzie swoich amatorów wśród zwolenników ciemnej, gorzkiej czekolady. Babeczki są mało słodkie, gorzkawe, kakaowe, ciasto jest bardzo mięciutkie, puszyste, chili lekko szczypie w język a migdały chrupią między zębami. Smakowały i dorosłym i dzieciom :). Dla mnie odrobinę zbyt wytrawne, wolę słodsze wypieki. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu pochodzi z książeczki: "Nowa kuchnia włoska. Babeczki."
Składniki na 12- 18 muffinek:
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w miseczce, dodaj masło lub margarynę. Rozpuść podgrzewając w kuchence mikrofalowej bądź w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaj żeby masło połączyło się z czekoladą. W misce połącz suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek , chili i sól.
Do misy miksera wbij dwa jajka, dodaj cukier oraz mleko. Ubijaj na średnich obrotach. Kiedy składniki będą już dobrze połączone zmniejsz obroty i stopniowo, na przemian dodawaj suche składniki oraz rozpuszczoną czekoladę. Nie przerywaj ubijania, masa powinna być gładka i kremowa nieco luźna. Na koniec delikatnie wmieszaj posiekane migdały.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp migdałami. Piecz około 20 minut tak aby babeczki ładnie wyrosły. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Patyczek po wkłuciu powinien być suchy. Tak upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Są smaczne jeszcze lekko ciepłe lub po przestudzeniu. Babeczki można udekorować keksem bitej śmietany, tu uwaga przed nałożeniem śmietany babeczki trzeba dobrze wystudzić inaczej śmietana spłynie.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 12- 18 muffinek:
- 125g ciemnej czekolady (użyłam takiej o zawartości kakao powyżej 74%)
- 125g masła lub margaryny
- 150g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka chili
- szczypta soli
- 125g migdałów blanszowanych + trochę do obsypania
- 2 jajka
- 100g cukru
- 250ml mleka
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i umieść w miseczce, dodaj masło lub margarynę. Rozpuść podgrzewając w kuchence mikrofalowej bądź w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaj żeby masło połączyło się z czekoladą. W misce połącz suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek , chili i sól.
Do misy miksera wbij dwa jajka, dodaj cukier oraz mleko. Ubijaj na średnich obrotach. Kiedy składniki będą już dobrze połączone zmniejsz obroty i stopniowo, na przemian dodawaj suche składniki oraz rozpuszczoną czekoladę. Nie przerywaj ubijania, masa powinna być gładka i kremowa nieco luźna. Na koniec delikatnie wmieszaj posiekane migdały.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Wierzch każdej babeczki obsyp migdałami. Piecz około 20 minut tak aby babeczki ładnie wyrosły. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Patyczek po wkłuciu powinien być suchy. Tak upieczone babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. Są smaczne jeszcze lekko ciepłe lub po przestudzeniu. Babeczki można udekorować keksem bitej śmietany, tu uwaga przed nałożeniem śmietany babeczki trzeba dobrze wystudzić inaczej śmietana spłynie.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis