Mini quiche w wersji light

Mini quiche w wersji light
Zdjęcie - Mini quiche w wersji light - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Quiche to kruche ciasto nadziewane jajeczno - śmietanową masą z dodatkiem mięsa, ziół, można je nazwać po prostu plackiem. Najbardziej popularny jest quiche lorraine - placek lotaryński nadziewany boczkiem, tartym serem, jajkami. Podawany w Lotaryngii w okresie świąt Bożego Narodzenia. Na wyspach brytyjskich gdzie rezyduję quiche pojawia się bardzo często. Jest to jednak wypiek bardzo kaloryczny, tłusty, w końcu śmietana, jajka, bekon... Kiedy tylko zobaczyłam wersję light przygotowaną przez Lorraine Pascale musiałam wypróbować. W wersji Lorraine kruche ciasto zastąpione zostało cieniutkimi płatkami ciasta filo, część jajek samymi białkami ... nie znaczy to jednak że można się nimi bezkarnie obżerać. Polecam do wypróbowania.
Składniki na 12 mini quiche:
  • 1 cebula
  • 150g bekonu po usunięciu tłustych kawałków
  • tymianek
  • 200g półtłustego creme fraiche*
  • 75ml półtłustego mleka
  • 25g świeżo drobno startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 białka jajek
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 4 i 1/2 płata ciasta filo**
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

* o creme fraiche pisałam już przy okazji przepisu na kakaowe babeczki z czekoladowym kremem, przypomnę jeszcze raz. Creme fraiche to francuska, lekko ukwaszona śmietanka zawierająca około 35% tłuszczu. Za Wikipedią podaję, że nadaje się do gotowania, ponieważ przy tak dużej zawartości tłuszczu się nie warzy. Podobno świetnie się nadaje do dipów, za to nie nadaje się do ubijania. Również za Wikipedią podaję, że nie ma zamiennika na polskim rynku trzeba sobie go zrobić samemu. W tym celu należy 36% śmietanę wymieszać z dwiema łyżkami maślanki i zostawić na noc w ciepłym miejscu aż zgęstnieje. Przechowywać w lodówce.
**ciasto filo - przepis pochodzi z Grecji, przygotowywane jest z mąki, wody i małej ilości oleju następnie bardzo cienko rozwałkowywane- filo w j. greckim oznacza liść. Wykorzystywane zarówno do przygotowania dań wytrawnych jak i deserów.
Zdjęcie - Mini quiche w wersji light - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przejdźmy teraz do przygotowania quiche.
Posiekaj cebulę w kostkę i podsmaż na patelni z niewielką ilością oliwy. Kiedy cebula się zeszkli dodaj pokrojony w kostkę bekon oraz szczyptę tymianku. Smaż aż bekon będzie miał chrupką skórkę. Zestaw patelnię z zawartością z ognia i odstaw na bok do przestudzenia.
Nastaw piekarnik na 180C. Formę na muffiny lekko natłuść. Ciasto filo pokrój na kwadraty o boku długość 12 cm. Ułóż po trzy kwadraty ciasta, jeden na drugim, przekręcając każdy płat w prawo w stosunku do poprzedniego, aby razem utworzyły coś na kształt gwiazdy. Każdą "gwiazdę" umieść w osobnym gnieździe formy na muffiny mocno przyciskając do dna i boków. Dno każdego gniazda z ciasta wysmaruj cieniutką warstwą musztardy, możesz użyć do tego celu pędzelka lub po prostu palca. Odstaw formę na bok.
Zdjęcie - Mini quiche w wersji light - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Do miski z dziobkiem włóż creme fraiche, mleko, straty parmezan, jajka, białka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wymieszaj na gładką masę.
Rozdziel przestudzony bekon i cebulę pomiędzy wszystkie gniazda z ciasta. Następnie wlej do każdego gniazda jajeczno - śmietanowo mieszankę. Staraj się nie wypełniać aż po brzegi, bo quiche będą mokre i gumowate. Brzegi ciasta wystające poza brzegi formy na muffiny delikatnie natłuść oliwą.
Wstaw do nagrzanego piernika. Piecz około 30 minut aż ciasto się zarumieni a masa którą jest wypełnione się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na kilka minut w formie w której się piekły. Następnie chwyć za wystające ciasto i delikatnie kręć na boki każdym plackiem aby odklieł die od dna i delikatnie wyjmij z formy. Podawaj na ciepło lub po przestudzeniu, można obsypać pokrojonym szczypiorkiem.
Zdjęcie - Mini quiche w wersji light - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów