Aromatyczne muffiny z dynią, melasą i żurawiną
Kilka dni temu kupiłam dynię. Pokroiłam na kawałki, miąższ przerobiłam na pure, pestki wysuszyłam i udałam się na poszukiwania przepisów z wykorzystaniem pure z dyni. Przepisów na muffinki oczywiście. Na dosyć ciekawy przepis natknęłam się przeglądając książkę Carol Pastor "75 best - ever muffins". Babeczki były bardzo aromatyczne. Ciemne za sprawą melasy i brązowego cukru ciasto było bardzo puszyste i delikatne, może nieco zbyt sypkie, z chrupiącym wierzchem. Babeczki bardzo przypadły nam do gustu. Moim zdaniem świetne na drugie śniadanie, bądź powieczorek. Polecam :)
Składniki na 12 muffinek:
Do dużej miski wrzuć miękkie masło i cukier. Za pomocą ręcznego miksera ucieraj aż masa będzie puszysta. Dodaj melasę i dalej ucieraj.
Następnie dodaj do masy pure z dyni oraz roztrzepane widelcem jajko. Mieszaj aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Przesyp do mokrych składników. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszaj żurawinę bądź rodzynki.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Obsyp wierzch pestkami z dyni. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 12-15 minut. Nakłuj ciasto patyczkiem żeby sprawdzić czy jest upieczone w środku. Wyjmij z piekarnika zostaw na około 5 minut w foremce następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Smacznego :)
Wydrukuj przepis
- 115g miękkiego masła bądź margaryny
- 150g cukru dark muscovado
- 60 ml melasy
- 225g pure z dyni *
- 1 jajko
- 225g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1i1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 15g suszonej żurawiny bądź rodzynek
- opcjonalnie pestki z dyni do obsypania babeczek
Do dużej miski wrzuć miękkie masło i cukier. Za pomocą ręcznego miksera ucieraj aż masa będzie puszysta. Dodaj melasę i dalej ucieraj.
Następnie dodaj do masy pure z dyni oraz roztrzepane widelcem jajko. Mieszaj aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Przesyp do mokrych składników. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszaj żurawinę bądź rodzynki.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Obsyp wierzch pestkami z dyni. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 12-15 minut. Nakłuj ciasto patyczkiem żeby sprawdzić czy jest upieczone w środku. Wyjmij z piekarnika zostaw na około 5 minut w foremce następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Smacznego :)
Wydrukuj przepis