To zupa pochodzenia wegierskiego, pelna pysznej papryki i pomidorow z dodatkiem kawalkow miesa. Do tego bardzo pikantna, co sprawia, ze dziala bardzo rozgrzewajaco. Mam nadzieje, ze i Wam po takim daniu zrobi sie cieplej.
Zajrzałam do starego zeszytu z przepisami i znalazłam właśnie tę zupę. Ostatni raz robiłam ją kilkanaście lat temu, więc najwyższy czas przypomnieć sobie, jak smakuje :)
Usunąć z boczku skórę, pokroić w kostkę wraz z chorizo, a następnie zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Obrać cebulę, posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle. Dodać do wywaru pomidory z puszki, wyciśnięty czosnek, podsmażoną cebulę, kminek oraz koncentrat pomidorowy i doprawić solą i pieprzem do smaku...
Mimo, że temperatury u nas nie spadają poniżej zera, to i tak jest wystarczająco chłodno, żeby z przyjemnością sięgnąć po coś rozgrzewającego. Dzisiaj będzie to zupa krem z pora…. gęsta, sycąca i dzięki dodatkowi pieprzu kajeńskiego bardzo rozgrzewająca ;)!
O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny.
Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca.
Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad.
Paprykę oczyszczamy, kroimy wzdłuż na kawałki, układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy słodka papryką i kminkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut...