Zupa krem z pieczonej papryki z kminkiem
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 3 czerwone papryki - 1 puszka krojonych pomidorów - 5 łyżek oliwy - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 0,5 łyżeczki soli - szczypta chili - 2 łyżki śmietany 12% (lub jogurtu naturalnego)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
paprykę oczyszczamy, kroimy wzdłuż na kawałki, układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy słodka papryką i kminkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut. po upieczeniu przekładamy paprykę do garnka., zalewamy ją wodą na wysokość kilku centymetrów, dodajemy pomidory, doprawiamy solą i chili, zagotowujemy, miksujemy. dekorujemy kleksem śmietany i kminkiem).
- 3 czerwone papryki - 1 puszka krojonych pomidorów - 5 łyżek oliwy - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 0,5 łyżeczki soli - szczypta chili - 2 łyżki śmietany 12% (lub jogurtu naturalnego)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
paprykę oczyszczamy, kroimy wzdłuż na kawałki, układamy na papierze do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy słodka papryką i kminkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut. po upieczeniu przekładamy paprykę do garnka., zalewamy ją wodą na wysokość kilku centymetrów, dodajemy pomidory, doprawiamy solą i chili, zagotowujemy, miksujemy. dekorujemy kleksem śmietany i kminkiem).