Zupa krem z pora
Mimo, że temperatury u nas nie spadają poniżej zera, to i tak jest wystarczająco chłodno, żeby z przyjemnością sięgnąć po coś rozgrzewającego. Dzisiaj będzie to zupa krem z pora…. gęsta, sycąca i dzięki dodatkowi pieprzu kajeńskiego bardzo rozgrzewająca ;)! W zależności od upodobań można dodać około 200 ml śmietany kremówki do kremu ale bez tego też jest bardzo smaczny :)! Zupę-krem z pora można podawać z grzankami lub pieczywem. Zapraszam :)!
Zupa krem z poraSkładniki:
- około 700 g pora (biała część)
- ok. 150 g masła
- ok.800 ml bulionu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku (lub ziół prowansalskich)
- sól, pieprz
- pieprz kajeński
- śmietana kremówka
Umyte pory pokroić w półplasterki. Masło rozpuścić w dużym rondelku i lekko podsmażyć pora, a następnie zmniejszyć ogień i pod przykryciem udusić pora aż będzie miękki. Dolać bulion i doprawić solą, pieprzem i tymiankiem lub ziołami prowansalskimi. Gotować jeszcze około 30 minut. Zdjąć z ognia. Zmiksować na krem. Można dodać więcej śmietany do kremu przed zmiksowaniem lub odrobinę przed podaniem.
Ja doprawiam jeszcze krem z pora pieprzem kajeńskim żeby nadać mu odrobinę pikanterii ale to już dowolnie…
Smacznego
Drukuj / PDF