Kwas buraczany. Bardzo prosty do zrobienia, a jaki smaczny i zdrowy. Można nim gasić pragnienie lub na jego bazie w zimne dni przygotowac barszcz, a w ciepłe chłodnik.
Pierwsza mysl - zupa! Tylko z zupami w mojej malej rodzinie jest tak, ze juz godzine czy dwie po obiedzie znow jestemy glodni. Mimo to postanowilam sprobowac kolejny raz dac zupom szanse w mojej kuchni. Ugotowalam wiec zupe inna niz zwykle, a do tego mam nadzieje, ze wystarczajaco sycaca.Zapraszam wiec na zupe cyganska, ktora mile mnie zaskoczyla: szybkoscia i latwoscia przygotowania, a co najwazniejsze smakiem.
W tym roku postanowiłam trochę zmienić tradycję i zamiast barszczu czystego ugotować zupę krem na bazie tradycyjnego zakwasu. Wyszła mi z tego aromatyczna przystawka w intrygującym, głębokim kolorze.