Lub też makaron zapiekany z szynką i pieczarkami w sosie pomidorowym. Jak zwał tak zwał, mniejsza z tym. Danie jest pyszne, sycące i w miarę szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Musakę robiłam jeszcze latem i było to moje pierwsze samodzielne podejście do tej zapiekanki. Moja wersja jest kombinacją trzech przepisów znalezionych w sieci na blogach (...). Myślę, że wyszło całkiem smacznie.
Uwielbiam lasagne. Robiłam już wersję klasyczną z sosem bolońskim oraz bardzo nietypową z dynią i grillowaną cukinią. Dziś przyszedł czas na wypróbowanie tej włoskiej zapiekanki ze szpinakiem.
Cukinię podaje się na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną lub gotowaną. Główną jej zaletą jest wyborny smak. Należy do warzyw niskokalorycznych. Składa się w 90 procentach z wody a 100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal!