Drugą moją propozycją do akcji Bei, poświęconej dyni, jest chutney dyniowo-cukiniowy. Już jakiś czas temu wypatrzyłam sobie ten przepis. Czekałam jednak specjalnie na tę okazję, kiedy wiele z nas bawić się będzie w wypróbowywanie różnych, nowych wcieleń nudnej zdawałoby się dyni.
Zawsze fajnie mieć pod ręką smaki lata, które lubimy, kiedy za oknem zimno. Przepis na chutney z kabaczka z letnim jabłkiem i ostrym chili to propozycja na wspomnienie lata i rozgrzewkę na zimowe śniadania, obiady i kolacje. Doskonale komponuje się z wędlinami, każdym rodzajem mięs, warzyw, serami i sosami, jako pikantny dodatek sprawdza się zawsze i bez zastrzeżeń. A z każdym z nich smakuje inaczej i to właśnie czyni go wyjątkowym.
Jak już działam w kuchni i mam dużo warzyw lub owoców jednego gatunku, to powstaje zawsze kilka kombinacji. Tym razem chciałam, żeby chutney był wyrazisty w smaku, delikatnie ostry, konkretny i ... udało się taki jest.
Sos z pieczonej papryki z pomidorami, znakomity na ciepło i zimno, pasuje do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek i innych potraw. W sezonie przygotuj go ze świeżych pomidorów pozbawionych gniazd nasiennych i skóry, zimą i wiosną zdecydowanie lepsze będą pomidory z puszki.