Musztarda jabłkowa.
Z pewnością posmakuje osobom, które preferują łagodniejsze smaki, a mimo to lubią okrasić swój posiłek odrobiną musztardy. Gęsta, wyraźnie musztardowa dzięki gorczycy, tylko lekko pikantna i zdecydowanie łagodniejsza dla żołądka. Bez obaw podaję ją dzieciom do ulubionych kiełbasek i hamburgerów – oczywiście też „homemade”
„Jak powiedziało się A, należy powiedzieć także B” – ulubiona maksyma mojej „Pani od polskiego” z dawnych lat. Pamiętam to jak dziś i do dziś stosuję. Zrobiłam domowy ketchup, musiałam zrobić też musztardę. To dwa dodatki, których nie może zabraknąć z moim domu. Bez nich najlepszemu hamburgerowi czegoś brakuje i nawet ulubione kiełbaski nie smakują tak dobrze jak zazwyczaj.
Wygrzebałam więc swój stareńki przepis na prostą do zrobienia musztardę jabłkową, zrobiłam, zamknęłam w słoiczkach i polecam Wam, bo wiem, że ją polubicie.
Składniki:
(ok 4 małe słoiczki)
- ok 1kg jabłek
- 40g żółtej gorczycy (1 opakowanie)
- 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
- kilka goździków (niekoniecznie)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie krok po kroku:
- Jabłka umyć, osuszyć i upiec w piekarniku do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito.
- W razie konieczności można dodatkowo odparować nieco przecier, ja nie musiałam.
- Gorczycę zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu na pył lub tak u mnie, pozostawiając drobinki ziaren. Dodać do jabłek i wymieszać.
- Przyprawy oraz cukier i sól zagotować z octem i odstawić do przestudzenia. Odcedzić i dodać do przecieru.
- Na koniec doprawić kurkumą i ewentualnie solą do smaku.
- Gorącą musztardę przełożyć do małych słoiczków i zakręcić. Zapasteryzować.
- Tak przygotowana musztarda jest smaczna od razu, ale najlepiej odstawić ją do połączenia się smaków i podać po 3-4 dniach.
Smacznego!