Musztarda jabłkowa.

Musztarda jabłkowa.

Z pewnością posmakuje osobom, które preferują łagodniejsze smaki, a mimo to lubią okrasić swój posiłek odrobiną musztardy. Gęsta, wyraźnie musztardowa dzięki gorczycy, tylko lekko pikantna i zdecydowanie łagodniejsza dla żołądka. Bez obaw podaję ją dzieciom do ulubionych kiełbasek i hamburgerów – oczywiście też „homemade”

Zdjęcie - Musztarda jabłkowa. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Jak powiedziało się A, należy powiedzieć także B” – ulubiona maksyma mojej „Pani od polskiego” z dawnych lat. Pamiętam to jak dziś i do dziś stosuję. Zrobiłam domowy ketchup, musiałam zrobić też musztardę. To dwa dodatki, których nie może zabraknąć z moim domu. Bez nich najlepszemu hamburgerowi czegoś brakuje i nawet ulubione kiełbaski nie smakują tak dobrze jak zazwyczaj.

Wygrzebałam więc swój stareńki przepis na prostą do zrobienia musztardę jabłkową, zrobiłam, zamknęłam w słoiczkach i polecam Wam, bo wiem, że ją polubicie.

Składniki:

(ok 4 małe słoiczki)

  • ok 1kg jabłek
  • 40g żółtej gorczycy (1 opakowanie)
  • 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
  • kilka goździków (niekoniecznie)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka umyć, osuszyć i upiec w piekarniku do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito.
  • W razie konieczności można dodatkowo odparować nieco przecier, ja nie musiałam.
  • Gorczycę zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu na pył lub tak u mnie, pozostawiając drobinki ziaren. Dodać do jabłek i wymieszać.
  • Przyprawy oraz cukier i sól zagotować z octem i odstawić do przestudzenia. Odcedzić i dodać do przecieru.
  • Na koniec doprawić kurkumą i ewentualnie solą do smaku.
  • Gorącą musztardę przełożyć do małych słoiczków i zakręcić. Zapasteryzować.
  • Tak przygotowana musztarda jest smaczna od razu, ale najlepiej odstawić ją do połączenia się smaków i podać po 3-4 dniach.

Smacznego!

Kategorie przepisów