Dziś najbanalniejsza zupa na świecie, na specjalną prośbę pewnej osoby :)Trudno w to uwierzyć, ale ostatnio spotkałam kogoś, kto nie umie ugotować ogórkowej...
Tak się zastanawiałam co mogłabym przygotować na Hawajski weekend i nagle mnie olśniło. Czy może być coś bardziej odpowiedniego od babki hawajskiej? Jak do tej pory jakoś nie miałam okazji , żeby się za nią zabrać , a teraz nadarzyła się świetna okazja. Babeczka jest słodka , puszysta i aromatyczna.
Składniki na ciasto mieszamy w misce na gładką masę - trzepaczką. Jabłka obrałam pokroiłam w plastry i wycięłam ogryzki. Każdy plaster zanurzałam w cieście, lekko strząsałam i smażyłam na dosyć głębokim oleju. Po wierzchu posypane cukrem pudrem.
Ta bardzo sycąca, gęsta i aromatyczna zupa pochodzi z kuchni warmińsko-mazurskiej. Właściwie są to dwie zupy w jednej - fasolowa i krupnik, wzbogacone o dodatek mięsa i kiełbasy. To bardzo udane i smaczne połączenie. Jedna porcja wystarczy za cały obiad :)