BABKA HAWAJSKA

BABKA HAWAJSKA

Zdjęcie - BABKA HAWAJSKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTak się zastanawiałam co mogłabym przygotować na Hawajski weekend i nagle mnie olśniło. Czy może być coś bardziej odpowiedniego od babki hawajskiej? Jak do tej pory jakoś nie miałam okazji , żeby się za nią zabrać , a teraz nadarzyła się świetna okazja. Babeczka jest słodka , puszysta i aromatyczna. Dodatkowo można ją oblać rozpuszczoną czekoladą i udekorować bitą śmietaną oraz kawałkami kandyzowanego ananasa. Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe" /nr 35 z 1994 roku.


Zdjęcie - BABKA HAWAJSKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
- 300 g masła
- 300 g cukru
- 5 jaj
- 100 g rodzynek
- 5 łyżek rumu (pominęłam)
- zapach waniliowy (kilka kropli)
- szczypta imbiru
- 200 g kandyzowanych ananasów (dałam odsączone z puszki - 4 plastry)
- 100 g drobno posiekanych migdałów (moje były w większości zmielone)
- 250 g mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier utrzeć z jajkami , aromatem waniliowym i imbirem. Rodzynki wsypać do miseczki i skropić rumem (ja przepłukałam tylko gorącą wodą). Ananasy pokroić w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i powoli łączyć z utartą masą jajeczną. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , wymieszać z migdałami. Ostrożnie domieszać do ciasta. Na koniec wsypać rodzynki i ananasy (część z nich można zostawić do dekoracji).
Formę nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką , nałożyć ciasto. Piec około 1 godziny w temperaturze 180-200 st.C. (sprawdzić patyczkiem , ja piekłam 5 minut krócej)
Upieczone ciasto wyłożyć na kratkę kuchenną do ostygnięcia. Można posypać cukrem pudrem lub oblać rozpuszczoną półsłodką czekoladą , a tuż przed podaniem udekorować jeszcze bitą śmietaną z kawałkami ananasa.

Zdjęcie - BABKA HAWAJSKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów