Ogórkowa z ryżem
Dziś najbanalniejsza zupa na świecie, na specjalną prośbę pewnej osoby :)
Trudno w to uwierzyć, ale ostatnio spotkałam kogoś, kto nie umie ugotować ogórkowej...
Składniki:
kawałek mięsa (porcja rosołowa, lub udko, skrzydełka, cokolwiek)
4-5 ogórków kiszonych z wodą
włoszczyzna
ryż
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Mięso włóż do wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zagotuj. Zbierz szumowiny łyżką cedzakową. Jeśli masz większy kawałek mięsa, gotuj dłużej; porcję rosołową wystarczy gotować około 15-20 minut.
Jarzyny zetrzyj na grubej tarce, odkrój kawałek pora, wrzuć je do zupy. Dorzuć ryż i gotuj, aż napęcznieje. Ogórki również zetrzyj na tarce, dorzuć do zupy. Jeżeli zupa będzie za mało kwaśna, dolej wody z ogórków. Gotuj jeszcze jakieś 10 minut, dopraw.
Możesz zabielić zupę śmietaną.
Jeżeli zamiast ryżu gotujesz ziemniaki, wrzuć ogórki do zupy dopiero, kiedy ziemniaki będą już miękkie.