Muffiny wiśniowe

Muffiny  wiśniowe
Przepis na około 18 sztuk.

Zdjęcie - Muffiny  wiśniowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

3 łyżki śmietany

łyżka ekstraktu waniliowego

4 jajka

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

wydrylowane wiśnie - 5-6 na muffina

Jajka z cukrem i solą obić na puszysta masę, dodać olej - dokładnie obić a następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. na koniec dolać ekstraktu waniliowego i wymieszać i śmietanę i wymieszać.

Do każdej formy na muffiny włożyć na dno po 3 wiśnie - zalać je porcja ciasta i na wierzchu położyć kolejne 2-3 wiśnie.

Muffiny wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i piec jakieś pół godziny - aż wierzch będzie złocisty. Można też sprawdzić patyczkiem - jeśli po wyjęciu jest suchy to ciasto jest gotowe.

Kategorie przepisów