To danie powstało przypadkowo, kiedy zorientowałam się, że termin przydatności do spożycia mojej mozzarelli zbliża się ku końcowi. Wyszukiwarka, na zapytanie "kurczak mozzarella" wypluła taki właśnie przepis.
Kiedyś już robiłam spaghetti z warzywnym sosem, ale zestaw warzyw był tam nieco inny. Tym razem znowu użyłam bakłażana, ale zmieniłam pozostałe warzywa i dodałam fileciki anchovies, dzięki czemu sos nabrał charakteru. Moim zdaniem, ten sos smakuje najlepiej z pełnoziarnistym spaghetti (integrale).
Mój synek namawiał mnie od pewnego czasu na jakieś ciasto z malinami, a ponieważ nie miałam ochoty na żadne ciasto z kremem, wygrzebałam w swoim notesie przepis na tę tartę. Moim zdaniem, jest przepyszna, choć mocno słodka - a najlepszy jest ten krem z przypieczonymi migdałami. Jak dla mnie, rewelacja.