Spaghetti z warzywami
Kiedyś już robiłam spaghetti z warzywnym sosem, ale zestaw warzyw był tam nieco inny. Tym razem znowu użyłam bakłażana, ale zmieniłam pozostałe warzywa i dodałam fileciki anchovies, dzięki czemu sos nabrał charakteru. Moim zdaniem, ten sos smakuje najlepiej z pełnoziarnistym spaghetti (integrale).
Składniki dla 2 osób:
spaghetti w odpowiedniej ilości
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych lub 3 bardzo dojrzałe pomidory
po pół strąka czerwonej i żółtej papryki
5-6 pieczarek
kilka filecików anchovies
świeża bazylia
oliwa z oliwek
sól, pieprz
parmezan do posypania
Bakłażan pokrój w kostkę, umieść w durszlaku i posyp solą. Zostaw go na około 30 minut, następnie osącz z soku. Cukinię posiekaj na plasterki, pokrój też cebulę, paprykę i pieczarki. Rozetrzyj czosnek. Na oliwie zeszklij cebulę z czosnkiem, dorzuć bakłażan z cukinią, smaż przez 5 minut. Dorzuć pozostałe warzywa oraz pomidory z zalewą. Warzywa powinny puścić wystarczająco dużo soku, żeby wszystko razem ładnie się udusiło. Jeśli wydaje ci się, że wody jest za mało, możesz dolać trochę bulionu, ale niedużo, żeby sos nie był zbyt rzadki. W międzyczasie ugotuj spaghetti. Na koniec dodaj posiekane anchovies, dopraw do smaku i podawaj. Na talerzu posyp danie parmezanem.