Wszystkie składniki marynaty umieść w słoiczku, szczelnie zamknij i wstrząsaj nim przez kilkanaście sekund. Piersi z kurczaka zalej marynatą i odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Zamarynowane piersi grilluj bez tłuszczy na patelni grillowej lub tradycyjnie grilluj na złoty kolor...
Oczywiście na grillu można piec nie tylko mięso, a warzywnym dodatkiem do szaszłyków czy ryby nie musi być surówka. Grillowane warzywa smakują wspaniale – zwłaszcza maczane w jogurtowym, aromatycznym sosie.
Marynowanie mięsa w kawie nadaje mu intrugującej nuty smakowej, która nie dominuje nad pysznym smakiem wołowiny :) Trudno mi stwierdzić, czy tak przyrządzone steki są lepsze lub gorsze od klasycznych – są po prostu ciut inne. Warto było spróbować, bo zjedliśmy je ze smakiem :)
Dziś proponuje Wam pyszne, bardzo delikatne i mięciutkie klopsiki. Ich sekret to ziemniaki, które zmieszałam z mięsem mielonym. Dzięki temu są nie tylko idealnie miękkie, ale też nie są suche. Doskonale komponują się z dipem jogurtowym, do którego tym razem dodałam trochę migdałów. Ich drobinki fajnie chrupią, pasują też do indyka.