Dzisiaj (chyba z okazji padającego śniegu ;)) naszła mnie wielka ochota na pieczenie chleba. Nie miałam ochoty długo czekać, więc tym razem bez zakwasu - szybki chlebek odrywany. (...) Myślę, ze miłośników wytrawnych, drożdżowych wypieków nie trzeba długo namawiać. Chlebek jest pyszny, wilgotny i puszysty. A najlepsze jest to, że obłędnie pachnie!
Świetną alternatywą jest przygotowanie kremu orzechowo-czekoladowego w domu. Nie jest to wcale trudne :) Domowa nutella składa się z orzechów laskowych, czekolady i mleka. Nie musimy dodawać do niej cukru i tłuszczu (w zupełności wystarczy to, co jest w czekoladzie). Oczywiście taka domowa nutella nie smakuje identycznie jak ta oryginalna, ale smak jest zbliżony, a co najważniejsze – naprawdę pyszny!
W mojej lodówce, zawsze znajdą się pod ręką, rezerwowe drożdże. Tak na wszelki wypadek. Na wypadek gdyby np. brakło, albo zachciało nam się domowego pieczywa.Nie znam piękniejszego zapachu, kojarzącego się z domem, jak zapach pieczonego chleba.
Wyszły obłędne - mięciutkie, pulchniutkie i pachnące. Na trzeci dzień ponacinałam je po skosie i wypełniłam masłem i posiekanymi, świeżymi ziołami. Smakowały wspaniale.