Tort kawowo - orzechowy
Tort przygotowany dla pewnej pary, na pewną bardzo miłą okoliczność.
Składniki:
Na biszkopt
50g orzechów włoskich
225g drobnego cukru
225g masła
200g mąki pszennej
4 łyżeczki kawy instant
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
1 - 2 łyżki mleka
Na krem
100g cukru pudru
300g serka mascarpone
1 łyżka kawy rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku
orzechy włoskie do dekoracji
Wykonanie:
Orzechy włoskie i cukier zemleć w malakserze. Dodać masło, mąkę, kawę, proszek do pieczenia, sodę i jajka. Zmiksować na gładką masę. Dodać mleko, aby rozluźniło konsystencję ciasta. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta upiec dwa biszkopty. Piekarnik ma być nagrzany do 180C. Czas pieczenia około pół godziny. Mascarpone utrzeć z cukrem i kawą. Połowę ilości kremu nałożyć na ostudzony biszkopt i przykryć drugim. Na wierzch nałożyć pozostały krem i udekorować orzechami włoskimi.
Na podstawie przepisu Nigelli Lawson z książki pt. "Kuchnia" z moimi zmianami.