Przepis ten zalicza się do grona moich faworytów. Mam go od bardzo dawna i często do niego powracam. Ciasto jest proste (wbrew pozorom) w wykonaniu , ładnie wygląda i , co najważniejsze , bardzo smaczne :-)
Kasiaaaa24 narobiła mi smaku prezentując na swoim blogu blok czekoladowy . Strasznie dawno robiłam ten deser , a raczej ten słodycz , jak mówi moje dziecko ;) Z przyjemnością przypomniałam sobie , jak smakuje :) Wrzuciłam trochę inne dodatki niż podała w przepisie Kasiaaaa - blok wyszedł pyszny !
Ciasto jak batonik? Może nie do końca takie samo, ale smakuje po prostu wspaniale! Jest dość słodkie, więc nie każdemu podpasuje. To ciasto robiłam już kilka razy, za każdym razem bardzo smakowało i nam, i gościom. Musicie koniecznie spróbować by się przekonać :)
Po raz pierwszy zrobiłam je kilka lat temu i dość często powtarzałam a potem w miarę przybywania kolejnych ciekawych przepisów, jakoś tak Bounty odeszło w zapomnienie. Na szczęście, od czasu do czasu oglądam swój stary zeszyt i czytam sobie co przy każdym wypróbowanym przepisie zapisałam. I dlatego musiałam zrobić Bounty na niedzielę:)
Postne, małe, drożdżowe ciasteczka o lekko słodkawym smaku pieczone są na kilka dni przed wigilią i podawane z zupą z mleczka makowego (Aguonpienis su kučiukais).
Uwielbiam marcepan i razem z mamą zazwyczaj wyjadam go łyżeczką, prosto z opakowania, bez żadnych dodatków. Do podania gościom ta forma się jednak nie nadaje. Tak więc całkiem naturalnie zrobiłam marcepanowe kartofelki. Marcepan z kakao wygląda elegancko i jest bardziej wytrawny. Pyszny domowy smakołyk.
Mak symbolizuje dostatek i dobrobyt. Na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieku z nim, dlatego prezentuję prosty, a jednocześnie elegancki tort, który nie wymaga mielenia maku. Krem kokosowy sprawia, że całość jest lekka i delikatna. Tort makowo-kokosowy świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilii, ale także jako tort dla grudniowych jubilatów oraz solenizantów – kokosowa otoczka przypomina biały śnieg.