Zupa krem z cukinii
Ekspresowa i niezwykle smaczna zupa z cukinii. Idealna na taki upalny dzień.
Zupa krem z cukinii
SKŁADNIKI:
- 3 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oliwy
- opakowanie gotowych, ulubionych pierożków tortellini
- parmezan do podania
- sól
W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej lekko oliwę i wrzuć startą cukinię. Oprósz solą i chwilę smaż. Dodaj czosnek i smaż jeszcze kilka minut do miękkości cukinii.
Połowę podsmażonej cukinii przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj mleko i śmietanę i zmiksuj na krem. Połącz z pozostałą w rondlu cukinią, dopraw i chwilkę razem gotuj. Możesz dodać troszkę więcej mleka jeśli wolisz bardziej rzadszą zupę.
Ugotuj tortellini wg receptury na opakowaniu, powinny być al dente.
Przed podaniem posyp startym parmezanem.
PORADA KUCHARZA: Zupę możesz podać z ryżem, ulubionym makaronem lub pieczywem. Świetnie będą do niej pasowały grzanki. Aby lekko odchudzić zupę, zamiast śmietany użyj jogurt naturalny.
Zupa krem z cukinii Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: