Wiosenna sałatka szparagowa

Wiosenna sałatka szparagowa



Zdjęcie - Wiosenna sałatka szparagowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Ktoś pod moim oknem zasadził tulipany, w siedmiu szpalerach, kolorów chyba ze dwieście, Wszystkie mają płatki wiatrem roztrzepane, drżące w rytmie dżdżystych kropelek szelestu. Skulone, w ciasnych pąkach czekają na słońce, aby w jego promieniach rozbłysnąć urodą, Sypnąć pyłkiem na owady nektar spijające, olśnić szatą z salonu wiosennego mody. Treny sukni papuzich otrzepawszy z rosy, połyskliwszej niż perły z głębin oceanu, Piosenkę kwietniową śpiewają półgłosem, roztaczając aromat subtelnie miedziany. Lubię je najbardziej w zuchwałych kolorach, rozświetlone przejrzyście w zachodu czerwieni, Kiedy z wiosną nadchodzi tulipanów pora, ogrodu, w którym kwitną, na nic nie zamienię… („Kwietniowe tulipany” – Jolanta Maria Dzienis )

Gdyby słońce tak mocno dziś nie przygrzewało to może miałabym więcej energii do działania ale jego ciepłe promienie rozleniwiły mnie zupełnie. Wyleguję się na tarasie popijając kawę i podziwiając różnobarwne tulipany na rabacie. Tak pięknie zakwitły w tym roku przyciągając roje owadów. Słyszę w oddali ich ciche brzęczenie. Monotonne wręcz usypiające niczym kołysanka. Czuję jak moje powieki stają się coraz cięższe...

Zdjęcie - Wiosenna sałatka szparagowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wiosenna sałatka szparagowa
Składniki dla 2 osób:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól


Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końce. Usunąć łuski. Odciąć główki, a łodygi pociąć na wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Przełożyć do miski i zalać gorącą wodą. Pozostawić pod przykryciem na 5 minut, a następnie odcedzić i przelać na sicie zimną wodą. Osączyć.
Umyte rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Obrać jajka i pokroić w grubą kostkę. Posiekać szczypiorek.
Wymieszać ocet jabłkowy z oliwą , solą i pieprzem.
Przełożyć do salaterki szparagi, rzodkiewki i szczypiorek. Polać przygotowanym dresingiem i wymieszać. Przełożyć sałatkę na talerze i posypać posiekanym jajkiem. Podawać od razu.
Smacznego :) Aronia

Kategorie przepisów