Trufle z białą czekoladą i kokosem

Trufle z białą czekoladą i kokosem

Zdjęcie - Trufle z białą czekoladą i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Świąteczne trufle z białą czekoladą i kokosem to pomysł na pyszny deser. Przygotujesz je szybko z kilku składników, a gotowe uzależniają smakiem!

Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia.

Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.

Składniki na trufle z białą czekoladą i kokosem

(na 25 sztuk)

  • 250 g serka mascarpone
  • 220 g białej czekolady
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno

Do obtoczenia:

  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Zdjęcie - Trufle z białą czekoladą i kokosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak zrobić trufle z białą czekoladą i kokosem?

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.

Do miski dodaj serek mascarpone w temperaturze pokojowej. Połącz go z płynną białą czekoladą, ekstraktem waniliowym, wiórkami kokosowymi i olejem lnianym.

Składniki zagnieć na jednolitą kulę. Wstaw do zamrażarki na 10 minut. Po tym czasier mrożernia masa powinna być spójna.

Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj kulki i obtaczaj w wiórkach kokosowych oraz w gorzkim kakao.

Trufle z białą czekoladą schłodź i przechowuj w lodówce.

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 1 godzina (z chłodzeniem)
Stopięń trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów