Trufle z białą czekoladą i kokosem

Świąteczne trufle z białą czekoladą i kokosem to pomysł na pyszny deser. Przygotujesz je szybko z kilku składników, a gotowe uzależniają smakiem!
Oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia.
Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.
Składniki na trufle z białą czekoladą i kokosem
(na 25 sztuk)
- 250 g serka mascarpone
- 220 g białej czekolady
- 10 łyżek wiórków kokosowych
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
Do obtoczenia:
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki gorzkiego kakao

Jak zrobić trufle z białą czekoladą i kokosem?
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
Do miski dodaj serek mascarpone w temperaturze pokojowej. Połącz go z płynną białą czekoladą, ekstraktem waniliowym, wiórkami kokosowymi i olejem lnianym.
Składniki zagnieć na jednolitą kulę. Wstaw do zamrażarki na 10 minut. Po tym czasier mrożernia masa powinna być spójna.
Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj kulki i obtaczaj w wiórkach kokosowych oraz w gorzkim kakao.
Trufle z białą czekoladą schłodź i przechowuj w lodówce.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 1 godzina (z chłodzeniem)
Stopięń trudności: prosty przepis