Trufle kokosowe ( rafaello )
Robimy domowe słodycze ! Podejmujecie to wyzwanie ?
Nie będziemy podrabiać oryginałów, bo oryginały są niepowtarzalne... Spróbujemy jednak zrobić słodkości zbliżone smakowo do tych dostępnych na sklepowych półkach.
Przygotowywanie domowych słodkości to świetna zabawa i frajda dla całej rodziny.
Domowe słodkości stanowić mogą idealny prezent. Własnoręcznie zrobione i pięknie zapakowane na pewno uradują niejednego członka rodziny czy dobrego przyjaciela.
Przed nami grudzień, czyli miesiąc idealny na przygotowywanie prezentów. Może w tym roku nie pójdziecie na łatwiznę i nie kupicie pudełeczka gotowych czekoladek czy trufli... Może w tym roku ten słodki dodatek do prezentu wykonacie w swoich domach ?
A jeśli poszukujecie niebanalnych, oryginalnych prezentów dla bliskich, zerknijcie do Manufaktury Porcelany. Znajdziecie tam piękne naczynia oraz biżuterię, wszystko ręcznie robione.
Na poniższych zdjęcia talerzyk i kubek z Manufaktury Porcelany.
Składniki:
Wykonanie:
Czekoladę pokroić w drobne kawałki.
W rondlu podgrzać śmietankę, do gorącej śmietanki dodać czekoladę - zamieszać, do rozpuszczenia.
Rozpuszczoną czekoladę odstawić do lekkiego schłodzenia.
Serek mascarpone zmiksować, na lekkich obrotach miksera, ze schłodzoną czekoladą. Dodać mleko w proszku, rozkruszone płatki jaglane lub wafle oraz wiórki kokosowe i opcjonalnie likier. Całość dokładnie zmiksować.
Tak powstałą masę schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
Ze schłodzonej masy formować kulki. Każdą kulkę obtaczać w wiórkach kokosowych i umieszczać w mini papilotce do pralin.
Gotowe trufle schłodzić w lodówce.
Smacznego !
Nie będziemy podrabiać oryginałów, bo oryginały są niepowtarzalne... Spróbujemy jednak zrobić słodkości zbliżone smakowo do tych dostępnych na sklepowych półkach.
Przygotowywanie domowych słodkości to świetna zabawa i frajda dla całej rodziny.
Domowe słodkości stanowić mogą idealny prezent. Własnoręcznie zrobione i pięknie zapakowane na pewno uradują niejednego członka rodziny czy dobrego przyjaciela.
Przed nami grudzień, czyli miesiąc idealny na przygotowywanie prezentów. Może w tym roku nie pójdziecie na łatwiznę i nie kupicie pudełeczka gotowych czekoladek czy trufli... Może w tym roku ten słodki dodatek do prezentu wykonacie w swoich domach ?
A jeśli poszukujecie niebanalnych, oryginalnych prezentów dla bliskich, zerknijcie do Manufaktury Porcelany. Znajdziecie tam piękne naczynia oraz biżuterię, wszystko ręcznie robione.
Na poniższych zdjęcia talerzyk i kubek z Manufaktury Porcelany.
Składniki:
- 50 g białej czekolady
- 100 g słodkiej śmietanki 30%
- 120 g serka mascarpone
- 5 łyżek mleka w proszku
- 70 g wiórek kokosowych + 50 g do obtaczania trufli
- 25 g chrupkich płatków jaglanych lub pokruszonych suchych wafli
- 50 ml likieru kokosowego lub waniliowego ( nie koniecznie )
Wykonanie:
Czekoladę pokroić w drobne kawałki.
W rondlu podgrzać śmietankę, do gorącej śmietanki dodać czekoladę - zamieszać, do rozpuszczenia.
Rozpuszczoną czekoladę odstawić do lekkiego schłodzenia.
Serek mascarpone zmiksować, na lekkich obrotach miksera, ze schłodzoną czekoladą. Dodać mleko w proszku, rozkruszone płatki jaglane lub wafle oraz wiórki kokosowe i opcjonalnie likier. Całość dokładnie zmiksować.
Tak powstałą masę schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
Ze schłodzonej masy formować kulki. Każdą kulkę obtaczać w wiórkach kokosowych i umieszczać w mini papilotce do pralin.
Gotowe trufle schłodzić w lodówce.
Smacznego !