Tradycyjne tosty francuskie

Tradycyjne tosty francuskie
Zdjęcie - Tradycyjne tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tradycyjne tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tradycyjne tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tradycyjne tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 kromki czerstwej chałki
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 jaja
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
Przygotowanie

Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, szczyptę soli i roztrzepujemy widelcem. Pieczywo zanurzamy w mieszance, namaczając z obu stron.


Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski, dodajemy masło, układamy tosty i smażymy z obu stron, na wolnym ogniu, aż będą złociste. Tosty można podać z cukrem pudrem, owocami i jogurtem.


Porada:

Do przygotowania tostów najlepiej wykorzystać lekko czerstwą chałkę. Można też użyć chleba tostowego. Ważne, żeby nie było to świeże pieczywo.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów