Tarta z malinami i mascarpone

Tarta z malinami i mascarpone
Zdjęcie - Tarta z malinami i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z malinami i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z malinami i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z malinami i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tarta z malinami i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g malin
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 g mąki pszennej
  • 90 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 50 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru pudru
  • 15 g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie

Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i 25 g cukru. Dodajemy jajko, jogurt oraz olej. Zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię i schładzamy co najmniej 30 minut w lodówce.

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko i wykładamy do foremki na tartę o średnicy około 24 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w temp. 190ºC na złoty kolor. Studzimy.

Kremówkę ubijamy.

W osobnym naczyniu lekko ubijamy mascarpone i łączymy obie masy.

Krem wykładamy na wystudzoną tartę. Na górze układamy maliny i oprószamy pozostałym cukrem pudrem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów