Tajska zupa brokułowa

Tajska zupa brokułowa

Zielona i piękna, aż chce się jeść! A w środku czekają egzotyczne smaki, które idealnie kombują się z zielonym brokułkiem. Ta tajska zupa brokułowa będzie powtarzana, jeżeli zrobicie ją chociaż raz, gwarantuję 🙂 Na dodatek jest wegańska, więc mogą ją zjeść wszyscy! Jeżeli macie ochotę możecie oczywiście zastąpić tofu kurczakiem, ale ja gorąco zachęcam do zostania przy tofu – moim skromnym zdaniem jest smaczniejsze niż pierś z kurczaka, nawet jeżeli nie jesteście wegetarianami 😉

Zdjęcie - Tajska zupa brokułowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTajska zupa brokułowa

Rodzaj: wegańskie, bez glutenu

Ilość porcji: 4

Składniki na tajską zupę brokułową:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża szalotka, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 2 czubate łyżki zielonej pasty curry
  • 1 l bulionu
  • 500 ml mleczka kokosowego tłustego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 brokuł
  • 3 szklanki świeżego szpinaku
  • 200 g wędzonego tofu

Do podania:

  • mięta lub kolendra
  • limonka
  • chilli

Jak przygotować tajską zupę brokułową?

  • W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem. Wrzucamy szalotkę, a po minucie czosnek, pastę curry i imbir. Po minucie wlewamy bulion i mleko kokosowe. Dodajemy pokrojone ziemniaki i brokuła, cukier i gotujemy pod przykryciem 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  • Dodajemy szpinak, mieszamy i blendujemy. 
  • Wrzucamy pokrojone tofu i mieszamy. Dekorujemy świeżą miętą, limonką i chilli. 

Smacznego!

Macie ochotę na inne zupy? Spróbujcie tej błyskawicznej zupy miso z shitake i tofu albo zupy jarzynowej z fasolką i młodą kapustą.

Zdjęcie - Tajska zupa brokułowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów