Tajska zupa brokułowa
Zielona i piękna, aż chce się jeść! A w środku czekają egzotyczne smaki, które idealnie kombują się z zielonym brokułkiem. Ta tajska zupa brokułowa będzie powtarzana, jeżeli zrobicie ją chociaż raz, gwarantuję 🙂 Na dodatek jest wegańska, więc mogą ją zjeść wszyscy! Jeżeli macie ochotę możecie oczywiście zastąpić tofu kurczakiem, ale ja gorąco zachęcam do zostania przy tofu – moim skromnym zdaniem jest smaczniejsze niż pierś z kurczaka, nawet jeżeli nie jesteście wegetarianami 😉
Tajska zupa brokułowa
Rodzaj: wegańskie, bez glutenu
Ilość porcji: 4
Składniki na tajską zupę brokułową:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 duża szalotka, posiekana
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki startego imbiru
- 2 czubate łyżki zielonej pasty curry
- 1 l bulionu
- 500 ml mleczka kokosowego tłustego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 3 ziemniaki
- 1 brokuł
- 3 szklanki świeżego szpinaku
- 200 g wędzonego tofu
Do podania:
- mięta lub kolendra
- limonka
- chilli
Jak przygotować tajską zupę brokułową?
- W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem. Wrzucamy szalotkę, a po minucie czosnek, pastę curry i imbir. Po minucie wlewamy bulion i mleko kokosowe. Dodajemy pokrojone ziemniaki i brokuła, cukier i gotujemy pod przykryciem 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Dodajemy szpinak, mieszamy i blendujemy.
- Wrzucamy pokrojone tofu i mieszamy. Dekorujemy świeżą miętą, limonką i chilli.
Smacznego!
Macie ochotę na inne zupy? Spróbujcie tej błyskawicznej zupy miso z shitake i tofu albo zupy jarzynowej z fasolką i młodą kapustą.