Tacos al pastor

Tacos al pastor

7

Tacos al pastorto bez wątpienia najpopularniejsze tacos w Meksyku, które zdobyły olbrzymią popularność także za oceanem. Trudno mi się dziwić, bo to zdecydowanie najlepsze tacos, jakie jadłem. Połączenie wieprzowiny marynowanej w adobo z ananasem, świeżą kolendrą i cebulką jest wprost genialne i nie można wprost się jemu oprzeć. Swoje powstanie tacos al pastor zawdzięczają arabskim imigrantom (głównie z Libanu), którzy przybyli do Puebli w 1930 roku. Arabowie przywieźli ze sobą swój sposób przyrządzania mięsa na obrotowym ruszcie, skrawając z niego pyszne kąski (podobnie jak gyros czy döner kebap). Początkowo były one znane jako tacos árabes lub tacos orientales, gdyż były serwowane na chlebie pita bez typowych dla meksykańskiej kuchni dodatków. Jednakże Meksykanom tak spodobał się ten pomysł przyrządzania szawarmy, że dostosowali go pod swoją kuchnię. Jagnięcinę zamienili na popularniejszą w ich kraju wieprzowinę i zamarynowali ją w papryczkach chili oraz w paście achiote (pasta z arnoty, której mięso zawdzięcza swój wyjątkowy czerwony kolor).

Tacos al pastor pojawiły się po raz pierwszy w Mexico City w 1950 roku w taquerii El Huequito. Później kolejne lokale podchwyciły ten pomysł, a taquería El Tizoncito w 1966 roku po raz pierwszy podała je z ananasem. Obecnie tacos al pastor można zjeść w Meksyku praktycznie na każdym kroku i są jednymi z najbardziej popularnych.

Tacos jada się głównie na mieście i Meksykanie raczej nie przygotowują ich w domach. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je samodzielnie. Najwięcej problemu sprawia jednak mięso, którego w warunkach domowych nie opieczemy na ruszcie. Jednakże na blogu Ale Meksyk! znalazłem dobrą radę, jak zrobić je na patelni. Mięso kroimy na plastry, marynujemy, smażymy z obu stron, a następnie kroimy na paseczki. Uważam, że całkiem nieźle oddaje ono w tej formie smak prawdziwego al pastor. Jest może nieco twardsze niż z rusztu, na którym wolno się opieka. Niemniej jednak równie smaczne.

Kluczem w przygotowaniu dobrych tacos al pastor jest przede wszystkim marynata, bez której ani rusz. Każda taquería ma na nią oczywiście swój unikalny przepis. Jednakże są elementy, bez których się nie obejdziemy. Przede wszystkim są to: papryczka chili — zwykle guajillo lub ancho (w polskich warunkach można ją opcjonalnie zastąpić papryczkami chipotle z puszki), pasta achiote (można ją kupić w sklepach z kuchniami świata, czy zamówić przez Internet; bywa także dostępna w Biedronce), sok z pomarańczy lub z ananasa, cebula, czosnek oraz ocet, który ma na celu zmiękczyć mięso. Kwestia przypraw jest już dość indywidualna, jednakże w wielu przepisach, które przejrzałem, pojawiają się: kumin, cynamon, oregano, goździki oraz pieprz. Mięso (najlepiej chudsza łopatka lub karkówka, chociaż polędwiczki wieprzowe też świetnie się sprawdzą i będą delikatniejsze) musi być w niej porządnie zamarynowana przez kilka godzin. Dopiero wtedy nadaje się do przyrządzeniadania.

Oczywiście nie byłoby tacos bez porządnych tortilli kukurydzianych. Można je kupić gotowe lub zrobić samemu według tego przepisu. Poza tym nie zapominajmy o dodatkach: ananasie, cebuli i kolendrze, a także o salsie. Można przygotować do nich klasyczną salsę roja lub verde, albo pico de gallo (z pomidorów, cebuli, czosnku, kolendy i chili), którą polecam w szczególności, bo idealnie tutaj pasuje. To tyle ode mnie tytułem wstępu i mam nadzieję, że te tacos al pastor w wersji domowej pozwolą Wam przez chwilę poczuć się niczym w meksykańskiej taquerii!

Zdjęcie - Tacos al pastor - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tacos al pastor

Ilość porcji: 24 tacos
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut

SKŁADNIKI

Wieprzowina w marynacie al pastor:

  • 1 kg chudej łopatki wieprzowej
  • 2 suszone papryczki chili guajillo lub ancho (można zastąpić 4 papryczkami chipotle z puszki)
  • 50 g pasty achiote
  • 100 ml soku z ananasa (najlepiej świeżego, nie z kartonu)
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

 

Tacos al pastor:

  • 24 kukurydziane toritille o średnicy 10-12 cm z tego przepisu
  • 2 białe cebule
  • pęczek kolendry
  • pół świeżego ananasa
  • 2 limonki

 

 Salsa pico de gallo:

  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • garść listków świeżej kolendry
  • sok z 1 limonki
  • sól

PRZYGOTOWANIE

Wieprzowina w marynacie al pastor

  1. Suszone papryczki chili przetnij na pół i pozbaw je nasion. Wrzuć je do garnka z niewielką ilością wody i gotuj przez ok. 10-15 minut od zagotowania.
  2. Do kielicha blendera wrzuć papryczkę chili (bez wody) lub chipotle z puszki oraz pozostałe składniki: pastę achiote, sok z ananasa, ocet, cebulę, ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Zmiksuj aż powstanie gładka pasta.
  3. Łopatkę wieprzową oczyść z nadmiaru tłuszczu i pokrój na cienkie plasterki (3-4 mm). Przełóż ją do miski, wlej marynatę i dokładnie wymieszaj. Tak zamarynowane mięso wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

 

Tacos al pastor

  1. Ananasa obierz i pokrój w nieduże trójkąciki.
  2. Cebulę oraz kolendrę drobno posiekaj i przełóż do miseczek.
  3. Zamarynowane mięso wyjmij z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż mięso partiami (tak, aby pokryć tylko dno patelni) po 2-3 minuty z każdej strony. Kawałki ananasa smaż razem z mięsem, kładąc je na plasterkach łopatki.
  4. Usmażone mięso pokrój na cienkie paseczki.
  5. Tortille podgrzej na suchej patelni, a następnie nałóż na nie kawałki mięsa oraz ananasa i posyp całość posiekaną cebulą oraz kolendrą.
  6. Tacos podawaj z salsą pico de gallo obok oraz ćwiartkami limonek.

 

Salsa pico de gallo

  1. Cebule, pomidory oraz papryczkę chili pokrój w drobną kostkę.
  2. Kolendrę drobno posiekaj i połącz z warzywami.
  3. Salsę polej sokiem z limonki oraz dopraw solą do smaku.

Zdjęcie - Tacos al pastor - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tacos al pastor - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów