Szybka tarta z pieczarkami
Tarta na gotowym, francuskim cieście, którego spód wystarczy podpiec 15 min. Farsz składa się z pieczarek, świeżego szpinaku i mozzarelli. Doprawiony aromatyczną bazylią i czosnkiem stworzy syty, pyszny ciepły posiłek.
Porcja dla 5 osób
Składniki:
Formę na tartę należy wyłożyć lekko rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 min. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Szpinak umyć, usunąć łodyżki i pokroić. Czosnek obrać i posiekać w plasterki. Na upieczony spód wyłożyć pieczarki, szpinak, czosnek i mozzarellę. Dodać posiekaną bazylię. Jeśli zostało nam ciasta można pokroić w paski i ułożyć na farszu. Tartę zapiekać 15 min w temperaturze 200 stopni.
Porcja dla 5 osób
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- opakowanie mozzarelli (125g),
- 500 g pieczarek,
- 5 liści bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz i sól,
- olej do smażenia
Formę na tartę należy wyłożyć lekko rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 min. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Szpinak umyć, usunąć łodyżki i pokroić. Czosnek obrać i posiekać w plasterki. Na upieczony spód wyłożyć pieczarki, szpinak, czosnek i mozzarellę. Dodać posiekaną bazylię. Jeśli zostało nam ciasta można pokroić w paski i ułożyć na farszu. Tartę zapiekać 15 min w temperaturze 200 stopni.