Szybka kasza z warzywami
Zimowy wybór warzyw na sklepowych półkach nie oszałamia, ale zawsze znajdzie się coś na szybki obiad.
Dziś kasza (gryczana, niepalona- moja ulubiona) do niej ciecierzyca i miks warzyw. Na moim talerzy znalazł się seler naciowy, papryka i cukinia, ale z powodzeniem wykorzystać możecie jarmuż, brokuły czy wcześniej upieczone z odrobiną oliwy korzeniowe (marchewkę, pietruszkę, seler).
Proporcje dla 2 osób.
Składniki- kasz gryczana - 1/2 szklanki (niepalona)
- soczewica - 1/2 SZKLANKI
- cebula - 1 szt
- papryka - 1 szt, czerwona
- cukinia - 1 szt
- seler naciowy - 1 łodyga
- tymianek - 1/2 łyżeczki
- czosnek - 1 ząbek
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - 3 łyżki
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, podsmaż pokrojony w plasterki seler naciowy i paprykę, po 3 minutach dodaj cukinię. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Smaż kolejnych 5 minut. Przełóż na miseczkę.
Na tę samą patelnię dolej nieco oliwy, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj soczewicę oraz kaszę. Wymieszaj, zalej wodą na ok. 1 cm. powyżej powierzchni składników. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza i soczewica będą miękkie, ok. 10 minut. Dopraw do smaku, połącz z warzywami, podawaj na ciepło.