Szpinakowe placuszki z borowikami
Jak wiecie uwielbiam szpinak i wykorzystuję go w swojej kuchni bardzo często.
Dodaję go do makaronów, mięs, a także wykorzystuję jako farsz do naleśników i krokietów.
Dziś postawiłam na zdrowe placuszki szpinakowe, które są świetnym pomysłem na lekki, ale sycący, jesienny obiad.
Przygotowane z dodatkiem mąki ryżowej oraz nasion lnu, które tak dobrze wpływają na nasz układ trawienny.
Można je zajadać solo, albo z ulubionymi dodatkami – świetnie sprawdzi się tutaj sos czosnkowy na bazie jogurtu.
Danie lekkie, smaczne, dietetyczne!
Polecam!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok. 10 szt )
* świeży szpinak – 2 duże garście
* nasiona lnu – 1 łyżeczka
* jajko – 1 szt
* mąka ryżowa – ok. 80 g
* soda oczyszczona – 1 szczypta
* sól, pieprz, czosnek – do smaku
* oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Umyty szpinak miksujemy razem z namoczonymi wcześniej w 5 łyżkach wody nasionami lnu.
Dodajemy jajko, mąkę przesianą z odrobiną soli, pieprzu i sody, wlewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek – mieszamy.
Smażymy na nieprzywierającej patelni na odrobinie oliwy po ok. 2-3 minuty z każdej strony,
Podajemy z przesmażonymi i posiekanymi borowikami ze szczyptą soli oraz świeżą rukolą.
Smacznego!