Szpinakowe kluseczki z ricotty

Szpinakowe kluseczki z ricotty

Delikatne kluseczki z ricotty doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu (ciasto można z powodzeniem przygotować wcześniej i tylko ugotować przed samym podaniem), albo jako samodzielne danie.

Zdjęcie - Szpinakowe kluseczki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szpinakowe kluseczki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szpinakowe kluseczki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szpinakowe kluseczki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polecam podać je w towarzystwie sosu pomidorowego, lub odsmażone na złoto, posypane świeżo tartym parmezanem.

Zdjęcie - Szpinakowe kluseczki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szpinakowe kluseczki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kluseczki są bardzo delikatne, nie wymagają więc długiego gotowania. Mają przy tym zdecydowany, szpinakowy smak.

Zdjęcie - Szpinakowe kluseczki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szpinakowe kluseczki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 15 dużych klusek, wielkości obiadowej łyżki każda.

Zdjęcie - Szpinakowe kluseczki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Czosnek drobno posiekaj, lekko przesmaż go na oliwie, dodaj listki świeżego szpinaku. Smaż, aż listki staną się miękkie, a płyn ze szpinaku odparuje. Ostudź.

W misce połącz ricottę, jajko, mąkę, parmezan oraz szpinak. Dopraw solą i pieprzem.

W garnku zagotuj osoloną wodę, nakładaj łyżką porcje ciasta. Gotuj ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Kategorie przepisów