Szpinakowe kluseczki z ricotty
Delikatne kluseczki z ricotty doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu (ciasto można z powodzeniem przygotować wcześniej i tylko ugotować przed samym podaniem), albo jako samodzielne danie.
Polecam podać je w towarzystwie sosu pomidorowego, lub odsmażone na złoto, posypane świeżo tartym parmezanem.
Kluseczki są bardzo delikatne, nie wymagają więc długiego gotowania. Mają przy tym zdecydowany, szpinakowy smak.
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 15 dużych klusek, wielkości obiadowej łyżki każda.
Składniki- szpinak - 100 g
- ricotta - 200 g
- mąka pszenna - 6 łyżek
- parmezan - 3 łyżki, świeżo tarty
- jajko - 1 szt
- oliwa - 2 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- sól, pieprz - do smaku
Czosnek drobno posiekaj, lekko przesmaż go na oliwie, dodaj listki świeżego szpinaku. Smaż, aż listki staną się miękkie, a płyn ze szpinaku odparuje. Ostudź.
W misce połącz ricottę, jajko, mąkę, parmezan oraz szpinak. Dopraw solą i pieprzem.
W garnku zagotuj osoloną wodę, nakładaj łyżką porcje ciasta. Gotuj ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.