Szparagowe guacamole

Szparagowe guacamole
Zdjęcie - Szparagowe guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami








































Co jakiś czas organizujemy na blogu cykle tematyczne. Trwają one zazwyczaj tydzień, chociaż wiele z nich mogłoby ciągnąć się znaczne dłużej. Myślę, że gdyby pojawił się u nas cykl dotyczący past kanapkowych, mógłby z tygodnia przedłużyć się do miesiąca. Pasty zdecydowanie królują w mojej kuchni! Są wspaniałe nie tylko podane z czymś do chrupania, czy jako baza kolorowych kanapek. Dobre "smarowidło" może uratować wiele innych dań. Robię je na tyle często, że ostatnio mój blender postanowił się na mnie obrazić, przestał działać. Póki nie zaopatrzę się w nowy, mam jeszcze na szczęście moździerz. W moździerzu może nie zrobię pasty fasolowej do quesadilli, ale mogę utrzeć w nim pietruszkowe pesto, czy guacamole.

A jeśli chodzi o guacamole..ta znana meksykańska pasta przygotowywana jest klasycznie z awokado. Przepisów jest pewnie tyle co kucharzy, ale zazwyczaj mdłe awokado przyprawia się papryczką chilli, sokiem z limonki i solą. Ja postanowiłam zrobić mały przekręt i awokado połączyć z jeszcze jednym, zielonym składnikiem - szparagami. Dzięki temu guacamole nabrało delikatnego smaku i wiosennego charakteru.
Lekkie, szparagowe guacamole można wykorzystać jako dodatek do kanapki BLT , szybkiego spaghetti lub podać gościom w towarzystwie nachosów.
Jeśli macie czas i ochotę, nachosy możecie zrobić szybko sami, pod warunkiem, że będziecie mieli pod ręką tortillę i ulubione przyprawy :)

Zdjęcie - Szparagowe guacamole - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







































Szparagowe guacamole
  • 250 g szparagów (pół pęczka)
  • dojrzałe awokado
  • sok z limonki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka kropel tabasco
  • garść ziół (u mnie natka pietruszki i świeża bazylia)
  • sól, pieprz
  1. Szparagi myjemy, osuszamy i oczyszczamy z twardych końcówek (nie mylić z główkami). Kroimy je na mniejsze kawałki. W rondelku podgrzewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i pół łyżeczki cukru. Do gotującej się wody wrzucamy szparagi, gotujemy do 5 do 10 minut, aż będą miękkie.
  2. Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyciągamy łyżką. Skrapiamy awokado odrobiną soku z cytryny i wrzucamy do wysokiego naczynia.
  3. Ugotowane szparagi odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i dorzucamy do awokado. Dodajemy także posiekany drobno czosnek, zioła, tabasco i sok z limonki. Całość miksujemy na gładką pastę za pomocą blendera lub ucieramy w moździerzu. Guacamole przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, podajemy z nachosami.
Szybkie domowe nachosy
  • placek tortilli
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżeczki wybranych przypraw (u mnie pieprz cayenne, kmin rzymski, ziarna kolendry, słodka papryka)
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Oliwę mieszamy z przyprawami. Powstałą pastą smarujemy wierzch tortilli.
  2. Placek dzielimy na 12 części (u mnie trójkąty). Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 8-10 minut, aż nachosy się zarumienią.
Tosia

Kategorie przepisów