Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Zdjęcie - Spaghetti alla carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ok. 400 g makaronu spaghetti
  • 150 g wędzonego boczku
  • 120 g parmezanu lub pecorino
  • 30 ml oleju Kujawski z czosnkiem
  • 4 żółtka
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • czarny pieprz
  • sól

 

Przygotowanie:

KROK 1

Boczek kroimy w kostkę. Pokrojony boczek smażymy z dodatkiem oleju Kujawski z czosnkiem na złoty kolor.Zdjęcie - Spaghetti alla carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 2

Gotujemy makaron al dente w osolonym wrzątku. Starty drobno ser mieszamy z żółtkami.

Zdjęcie - Spaghetti alla carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KROK 3

Gorący makaron przekładamy z garnka wprost na patelnię z boczkiem. Do sera z żółtkami dolewamy ok. ½ szklanki wody, w której gotował się makaron i od razu wylewamy na zdjętą z ognia patelnię. Mieszamy. W razie konieczności dolewamy jeszcze niewielką ilość tej samej wody. Lekko podgrzewamy mieszając, aż sos zrobi się kremowy.

Zdjęcie - Spaghetti alla carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Danie posypujemy natką pietruszki.

 

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Zdjęcie - Spaghetti alla carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Spaghetti alla carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów