Spaghetti alla carbonara
Składniki:
- ok. 400 g makaronu spaghetti
- 150 g wędzonego boczku
- 120 g parmezanu lub pecorino
- 30 ml oleju Kujawski z czosnkiem
- 4 żółtka
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- czarny pieprz
- sól
Przygotowanie:
KROK 1
Boczek kroimy w kostkę. Pokrojony boczek smażymy z dodatkiem oleju Kujawski z czosnkiem na złoty kolor.
KROK 2
Gotujemy makaron al dente w osolonym wrzątku. Starty drobno ser mieszamy z żółtkami.
KROK 3
Gorący makaron przekładamy z garnka wprost na patelnię z boczkiem. Do sera z żółtkami dolewamy ok. ½ szklanki wody, w której gotował się makaron i od razu wylewamy na zdjętą z ognia patelnię. Mieszamy. W razie konieczności dolewamy jeszcze niewielką ilość tej samej wody. Lekko podgrzewamy mieszając, aż sos zrobi się kremowy.
Danie posypujemy natką pietruszki.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut