Sernik z brzoskwiniami
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g drobnego cukru
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
- 125 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (750 g)
- 50 g białej czekolady (opcjonalnie)
- 100 g herbatników (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka lekko ubijamy z cukrem za pomocą miksera ręcznego. Dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia się składników.
Krok 2
Dodajemy budyń waniliowy i ponownie krótko miksujemy.
Krok 3
Do masy serowej dolewamy stopniowo Kujawski olej rzepakowy, nie przerywając miksowania. Odkładamy 3 połówki brzoskwiń do dekoracji, a pozostałe osączamy z syropu i kroimy w kostkę. Dodajemy je do przygotowanej masy serowej i mieszamy łyżką.
Masę serową z brzoskwiniami przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC bez termoobiegu przez około 1 godz.
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na około 30 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia.
Smarujemy boki sernika roztopioną czekoladą i posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Na górze układamy wcześniej odłożone kawałki brzoskwiń.
Sernik z brzoskwiniami chłodzimy w lodówce.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 dni
Stopień trudności: średni