Serek wiejski z warzywami
Serek wiejski z warzywami – do przygotowania w 5 minut! To jest pyszne, zdrowe i po prostu czujemy, że do brzucha wpada coś dobrego. Koniecznie zapisz sobie ten prosty przepis.
⭐️ Idealna propozycja na śniadanie albo przekąskę w ciągu dnia.
⭐️ Uniwersalny przepis – pasta na kanapki, sałatka czy pomysł na drugie śniadanie w pracy.
⭐️ Prosty przepis – wiele zastosowań!
Moją propozycję wzbogaciłam o olej Kujawski tłoczony na zimno “Lnianka”.
Kujawski tłoczony na zimno to cenne źródło wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia. Oleje tłoczone na zimno zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion oraz pestek, z których zostały wytłoczone.
Składniki na serek wiejski z warzywami:
- 300 g serka wiejskiego
- 150 g wędzonego łososia
- 1 większy ogórek
- 3 pomidory
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/2 garść ulubionych kiełków
- 1/2 garści orzechów
- sól i pieprz do smaku
- 5 łyżek oleju Kujawski tłoczony na zimno “Lnianka”
Jak przygotować serek wiejski z warzywami?
Do naczynia przełóż serek wiejski, dodaj pomidory i ogórek pokrojone w kostkę. Następnie dodaj wędzonego łososia, olej Kujawski tłoczony na zimno, posiekany szczypior, kiełki, orzechy i przyprawy. Całość wymieszaj.
Serek wiejski z warzywami podawaj jako pastę na kanapki albo zabierz ze sobą na wynos w lunchboxie.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 10 min.
Stopień trudności: prosty przepis