Schab pieczony ze szpinakiem

Schab pieczony ze szpinakiem
Zdjęcie - Schab pieczony ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab pieczony ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab pieczony ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab pieczony ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab pieczony ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg schabu bez kości
  • 20 dag świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • ½ szklanki oleju Kujawski 3 ziarna
  • sól
  • pieprz
  • sznurek bawełniany
Przygotowanie

Schab dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy w trzech miejscach, oprószamy solą i pieprzem.


Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy pokrojone w kostkę cebule. Dodajemy liście szpinaku i czosnek, przyprawiamy do smaku i gdy liście zmniejszą swoją objętość, kończymy smażenie.


Nacięcia w mięsie napełniamy farszem i wiążemy w kilku miejscach sznurkiem. Całość nacieramy dokładnie olejem i wstawiamy do naczynia żaroodpornego.


Mięso pieczemy ok. 60-70 min. w temp. 180ºC.


Gotowy schab możemy podawać na ciepło i na zimno. To pyszne danie obiadowe lub wędlina do kanapek.


Kategorie przepisów