Sałatka z cukinią na zimę

Sałatka z cukinią na zimę
Sałatka z cukinią, cebulą, papryką i marchewką. Bardzo lubię zimą sięgać po słoiczek tej sałatki, zrobiłam osiem słoiczków i na pewno na tym nie koniec. Sałatka sprawdzi się nie tylko do obiadu, często dodaję ją do domowych hamburgerów. Bardzo polecam

Zdjęcie - Sałatka z cukinią na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 2, 5 kg. młodych cukinii ( do 20 cm ) pokrojonych na cienkie plasterki
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka
  • 3 czerwone papryki oczyszczone i pokrojone w cienkie paseczki
  • 3 marchewki starte na dużych oczkach
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 2 papryczki chili oczyszczone i pokrojone na plasterki
  • 2 łyżki soli
Składniki na zalewę
  • 2, 5 szkl. wody
  • 1/2 szkl, octu 10 %
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 łyżeczki czarnuszki
  • 4 łyżeczki gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • 8-9 czystych ( wyparzonych ) słoiczków o pojemności 300 – 400 mi.
Czyste cukinie kroję w cieniutkie plasterki, daję do miseczki, dodaję pozostałe warzywa i sól, wszystko mieszam i odstawiam na kilka godzin. Z sałatki delikatnie wyciskam nadmiar wody. Do każdego słoiczka daję po pół łyżeczki czarnuszki, gorczycy i kawałek liścia laurowego. Mieszanką warzyw wypełniam słoiczki. Do wody dodaję ocet, olej, cukier, mieszam i chwilę gotuję, do czasu, aż cukier się rozpuści. Gorący płyn dolewam do warzyw, warzywa powinny być zakryte. Szczenie zakręcam słoiki. Sałatkę pasteryzuję około 20 minut. Schłodzone słoiki przechowuję w chłodnym miejscu. Smacznego

Zdjęcie - Sałatka z cukinią na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów