Różowa zebra z truskawkami

Różowa zebra z truskawkami

Zdjęcie - Różowa zebra z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Truskawki aż proszą się, aby zrobić z nich pyszne ciacho!

Musicie koniecznie spróbować tej obłędnej zebry! Jest przepyszna, wilgotna i bardzo efektowna 😁🫶🏼 Zrobiłam ją z moim ulubionym olejem rzepakowym, czyli Kujawskim z pierwszego tłoczenia.

Składniki na różową zebrę z truskawkami:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 2 i 2/3 szkl mąki
  • 1 szklanka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 1 szklanka gazowanego napoju typu oranżada bądź wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g truskawek
  • barwnik czerwony

Przygotowanie różowej zebry z truskawkami:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo po łyżeczce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy. Kolejno dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem, olej rzepakowy oraz napój gazowany - cały czas mieszając.

Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Wylewamy kolejno po 2 łyżki masy białej i różowej do formy o średnicy 23 cm. Wykładamy na wierzchu truskawki.

Ciasto różowa zebra z truskawkami pieczemy przez ok. 60-70 minut w temperaturze 180*C. Koniecznie do suchego patyczka!

Jak wykonać test „suchego patyczka”?

Przed zakończeniem pieczenia ciasta uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta.

Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dopieczenia.

Jeśli wykałaczka jest sucha - to ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik. 

Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.

Zdjęcie - Różowa zebra z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Czas przygotowania: 90 min.

Liczba porcji: 12

Poziom trudności: łatwe

Kategorie przepisów