Różowa zebra z truskawkami
Truskawki aż proszą się, aby zrobić z nich pyszne ciacho!
Musicie koniecznie spróbować tej obłędnej zebry! Jest przepyszna, wilgotna i bardzo efektowna 😁🫶🏼 Zrobiłam ją z moim ulubionym olejem rzepakowym, czyli Kujawskim z pierwszego tłoczenia.
Składniki na różową zebrę z truskawkami:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 2 i 2/3 szkl mąki
- 1 szklanka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1 szklanka gazowanego napoju typu oranżada bądź wody gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g truskawek
- barwnik czerwony
Przygotowanie różowej zebry z truskawkami:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo po łyżeczce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy. Kolejno dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem, olej rzepakowy oraz napój gazowany - cały czas mieszając.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Wylewamy kolejno po 2 łyżki masy białej i różowej do formy o średnicy 23 cm. Wykładamy na wierzchu truskawki.
Ciasto różowa zebra z truskawkami pieczemy przez ok. 60-70 minut w temperaturze 180*C. Koniecznie do suchego patyczka!
Jak wykonać test „suchego patyczka”?
Przed zakończeniem pieczenia ciasta uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta.
Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dopieczenia.
Jeśli wykałaczka jest sucha - to ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.
Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
Czas przygotowania: 90 min.
Liczba porcji: 12
Poziom trudności: łatwe