Rolada tiramisu- semifredo

Ta rolada to wlasciwie torcik lodowy o smaku tiramisu,czyli kawy.

Kiedy na dworze upal nieprzeciętny,szukamy pomysłów na coś zimnego,tak więc w mojej glowie powstal pomysl na to aby zamrozić tiramisu,jednak krem musial powstać z nieco innych skladnikow niż to zazwyczaj w moich tiramisu - musi to byc krem jajeczny. Radosc pochlaniania kolejnych kęsow ciasta wynagradza trud przygotowań- polecam !!!!

Zapraszam!

Zdjęcie - Rolada tiramisu- semifredo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rolada tiramisu- semifredo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rolada tiramisu- semifredo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rolada tiramisu- semifredo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rolada tiramisu- semifredo

Biszkopt

.3 jajka

.3/4 szklanki cukru

.1 lyzka maki ziemniaczanej

.4 lyzki maki pszennej

.1 lyzeczka proszku do pieczenia

 

Krem jajeczny

.300 ml smietany kremowki

.100 gr cukru pudru

.1/2 szklanki cukru

.3 zoltka

.aromat rumowy

 

Poncz

.ok.1 szklanka zimnej wody mineralnej

.1 lyzka kawy rozpuszczalnej

.1/3 szklanki wrzatku

.2 lyzki rumu

.kakao do posypania

 

Wykonanie

Dno blaszki z piekarnika wypelniamy papierem do pieczenia.

Do miski wbijamy jajka,dodajemy szczypte soli u ubijamy,po chwili powoli dodajemy cukier.

Jajka ubijamy ok.7 min.,az masa zbieleje .

Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.

Mase przelewamy na blaszke,rownamy powierzchnie.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 15 min.- studzimy na sciereczce.

 

Smietane ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

Zoltka ucieramy z cukrem na gladki lsniacy kogiel- mogiel.

Do masy jajecznej dodajemy po 1 lyzce ubita smietane i dokladnie mieszamy do polaczenia skladnikow.

 

Kawe zaparzamy w 1/3 szklanki wrzatku,dodajemy zimna wode i rum.

Boki biszkoptu rownamy za pomoca noza.

Ponczem nasaczamy dokladnie zimny biszkopt i pozostawiamy chwile do wchloniecia plynu.

Na biszkopt wykladamy 3/4 ilosci kremu jajecznego,posypujemy go kakao nastepnie za pomoca sciereczki zwijamy rolade.

Przekladamy ja na przygotowany polmisek i dekorujemy pozostalym kremem a na koniec calosc posypujemy kakao.

Gotowa rolade wstawiamy do zamrazarki najlepiej na cala noc.

Przed krojeniem nalezy postepowac tak jak w przypadku lodow,czyli musimy wyjac z zamrazarki i pozostawic chwile do rozmrozenia.

Smacznego!

 

 

Przepisy z tych kategorii

Ciasto mozaika
1

Ciasto mozaika

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto bezowe z kremem i porzeczkami
1

Ciasto bezowe z kremem i porze…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto biszkoptowe na żółtkach
1

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Angel food cake czyli anielskie ciasto dla NieAlergika

Angel food cake czyli anielski…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Kruche ciasto z pianką budyniową i owocami
1

Kruche ciasto z pianką budynio…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Różowy piegusek
2

Różowy piegusek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku