Risotto z groszkiem cukrowym

Zdjęcie - Risotto z groszkiem cukrowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tak naprawdę ten przepis powinien się nazywać risotto z sokiem z groszku cukrowego albo z esencją groszku cukrowego, ponieważ zamiast gotować ryż ze świeżym groszkiem, postanowiłem wykorzystać to, co jest w nim najlepsze i wyciągnąć z niego cały smak, kolor i aromat. Czy to nie brzmi intrygująco? Powstało piękne danie o wręcz hipnotyzującym zielonym kolorze i pełne słodyczy, płynącej z groszku, podkręconej białym winem, rozmarynem i parmezanem. Do risotto wykorzystałem bardzo delikatny bulion z warzyw, żeby nie zdominował on dania. Z powodzeniem można tutaj użyć również osolonego wrzątku, co pozwoli zachować subtelność groszku. Jeżeli lubicie kulinarne eksperymenty, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Zdjęcie - Risotto z groszkiem cukrowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 2 porcje

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 szklanka obranego świeżego groszku cukrowego, ok. 600 g przed obraniem
  • 50 ml białego wina
  • ok. 400 ml bulionu z warzyw lub osolonego wrzątku
  • 50 g parmezanu
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • chlust oliwy z oliwek
  • kiełki, np. słonecznika
* PRZYGOTOWANIE
Groszek obierz ze strąków. Około 2 łyżki pozostaw do dekoracji, a resztę zmiksuj blenderem na purée. Możesz również dolać odrobinę wody — łatwiej będzie go zmiksować. Następnie purée przełóż na gazę i wyciśnij z groszku cały sok, około 100 ml. Płyn pozostaw do risotto, resztę zaś możesz wykorzystać np. jako farsz, czy do zupy krem.
W garnku rozgrzej masło wraz z oliwą z oliwek i rozmarynem. Wrzuć drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek. Przysmaż je na złoto i kolejno wsyp ryż arborio. Mieszaj przez chwilę, a następnie wlej solidny chlust białego wina. Kiedy odparuje, zacznij wlewać stopniowo po chochelce bulion, mieszając cały czas zawartość garnka. Gdy ryż będzie już al dente, wlej wyciśnięty sok z groszku cukrowego i gotuj jeszcze przez chwilę.
Na sam koniec wsyp parmezan i energicznie wymieszaj. Risotto rozdziel pomiędzy talerze i udekoruj dodatkową porcją parmezanu, ziarenkami groszku i kiełkami słonecznika.
*

Zdjęcie - Risotto z groszkiem cukrowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Risotto z groszkiem cukrowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Roladki z tortilli z pastą jajeczno i awokado

Roladki z tortilli z pastą jaj…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Młody bób w pomidorach

Młody bób w pomidorach

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Hummus z bobem

Hummus z bobem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pierogi z soczewicą i marchewką

Pierogi z soczewicą i marchewk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kiszone marchewki z wędzoną papryką i chili
1

Kiszone marchewki z wędzoną pa…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zapiekanka makaronowa ze szparagami i suszonym pomidorem w sosie curry
1

Zapiekanka makaronowa ze szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Racuchy pełnoziarniste z jabłkami

Racuchy pełnoziarniste z jabłk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ziemniaki z piekarnika II
2

Ziemniaki z piekarnika II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami
1

Cukinia faszerowana mięsem, ry…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szaszłyki z mięsa mielonego
2

Szaszłyki z mięsa mielonego

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Fasolka szparagowa po bretońsku
1

Fasolka szparagowa po bretońsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierogi z soczewicą i marchewką

Pierogi z soczewicą i marchewk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni