Rigatoni na winie z buraczkiem
Jego wysokosc "buraczek " zatacza w kuchni wloskiej coraz wieksze kregi-ja bardzo sie z tego ciesze!
Zasluguje na to miano i pozycje,bo charakteryzuja go nie tylko wlsciwosci zdrowotne,ale wizualne i smakowe.
Na mojej stronie znajdziecie zarowno risotto ,ale tez ciasto,nalesniki i kilka innych przysmakow z buraczkami w roli glowne.
Po drodze nam ze soba-zabieramy Was i....w kulinarna droge czas!
Zapraszam!
Rigatoni na winie z buraczkiem
Przepis dla 4 osob
Skladniki .400 gr rigatoni
.2 gotowane srednie buraczki
.2 lyzeczki soku z cytryny
.1/2 szklanki czerwonego wina
.parmezan
.oliwa z oliwek
.sol i pieprz
.skorka z otartej cytryny
Wykonanie
Buraczki gotujemy i studzimy,kroimy w kosteczke i przekladamy do wysokiego naczynia.
Dodajemy takze sok z cytryny,sol i miksujemy razem za pomoca recznego blendera na gladka mase.
Rigaroni gotujemy w osolonej wodzie al dente i odcedzamy,potem ponownie przekladamy do garnka.
Dodajemy wino ,mieszamy i lekko podgrzewamy ,kiedy makaron wchlonie wino,dodajemy mase z buraczka,przyprawiamy jeszcze do smaku,calosc mieszamy z dodatkiem niewielkiej ilosci oliwy z oliwek.
Podajemy posypane starta skorka z cytryny i platkami parmezanu.
Danie o wyjatkowym smaku-polecam!
Smacznego!