Rigatoni na winie z buraczkiem

Rigatoni na winie z buraczkiem

Jego wysokosc "buraczek " zatacza w kuchni wloskiej coraz wieksze kregi-ja bardzo sie z tego ciesze!

Zasluguje na to miano i pozycje,bo charakteryzuja go nie tylko wlsciwosci zdrowotne,ale wizualne i smakowe.

Na mojej stronie znajdziecie zarowno risotto ,ale tez ciasto,nalesniki i kilka innych przysmakow z buraczkami w roli glowne.

Po drodze nam ze soba-zabieramy Was i....w kulinarna droge czas!

Zapraszam!

Zdjęcie - Rigatoni na winie z buraczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rigatoni na winie z buraczkiem

Przepis dla 4 osob

Skladniki .400 gr rigatoni

.2 gotowane srednie buraczki

.2 lyzeczki soku z cytryny

.1/2 szklanki czerwonego wina

.parmezan

.oliwa z oliwek

.sol i pieprz

.skorka z otartej cytryny

Wykonanie

Buraczki gotujemy i studzimy,kroimy w kosteczke i przekladamy do wysokiego naczynia.

Dodajemy takze sok z cytryny,sol i miksujemy razem za pomoca recznego blendera na gladka mase.

Rigaroni gotujemy w osolonej wodzie al dente i odcedzamy,potem ponownie przekladamy do garnka.

Dodajemy wino ,mieszamy i lekko podgrzewamy ,kiedy makaron wchlonie wino,dodajemy mase z buraczka,przyprawiamy jeszcze do smaku,calosc mieszamy z dodatkiem niewielkiej ilosci oliwy z oliwek.

Podajemy posypane starta skorka z cytryny i platkami parmezanu.

Danie o wyjatkowym smaku-polecam!

Smacznego!

 

 

Kategorie przepisów