Ratatouille

Ratatouille
Zdjęcie - Ratatouille - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 3 duże pomidory
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej Kujawski z pomidorami, bazylią i czosnkiem
Przygotowanie

Bakłażana pokroić w grubsze plastry, ułożyć na talerzu, posolić i odstawić na ok. 25 min. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać i posiekać. Paprykę i cukinię pokroić w większą kostkę, pomidory obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju ze smakiem, wrzucić cebulę, czosnek i paprykę. Oprószyć solą, przykryć i dusić około 8 min., co jakiś czas mieszając. Papryka powinna lekko zmięknąć, ale nadal być chrupiąca. Podsmażone warzywa przełożyć do dużego garnka, przykryć pokrywką.

Na patelnię wlać kolejne 2-3 łyżki oleju, wrzucić bakłażana, podsmażać, aż będzie miękki. Przełożyć do garnka z cebulą, czosnkiem i papryką. Na patelni rozgrzać kolejne 2-3 łyżki Kujawskiego z ziołami, na rozgrzany olej wrzucić cukinię. Podsmażać, aż lekko się zarumieni, wówczas dodać pomidory, oprószyć solą i dusić około 4-5 min. Następnie przełożyć do garnka z pozostałymi warzywami, wstawić go na palnik, doprawić ziołami, solą i pieprzem, całość dusić jeszcze ok. 3 min.



Przepis pochodzi z nakrytystoliczek.blogspot.com

Kategorie przepisów