Zielona zupa tajska z kurczakiem

Zielona zupa tajska z kurczakiem
Zdjęcie - Zielona zupa tajska z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielona zupa tajska z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielona zupa tajska z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielona zupa tajska z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zielona zupa tajska z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 300 g brokuła
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g zielonego groszku
  • 70 g cebuli
  • 30 ml oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 1 limonka
  • świeża kolendra
Przygotowanie

Warzywa i kurczaka kroimy na podobnej wielkości kawałki.


Cebulę szklimy z pastą curry na oleju Kujawskim. Następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.


Kolejno dodajemy kurczaka i fasolkę. Po 5 minutach brokuły i groszek. Gotujemy 5 minut.


Dolewamy mleczko kokosowe i sos rybny i doprowadzamy do wrzenia.


Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok wyciśnięty z 1 limonki.


Zupę podajemy posypaną kolendrą.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów