Racuszki warzywne

Racuszki warzywne

Racuszki warzywne we Wloszech zwane "fritelle" to bardzo popularna przekaska a takze i sposob na wegetarianska kolacje - wazne aby odpowiednio dobrac proporcje skladnikow.

Do zrobienia racuszkow uzylam piwa - ale jesli sa dzieci mozemy piwo zastapic woda gazowana .

Racuszki wychodza chrupiace i sa bardzo pozywne.

Zapraszam!

 

Zdjęcie - Racuszki warzywne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Racuszki warzywne

 

. 1 mala cukinia

. 2 cebulki ze szczypiorkiem

. 1 pomidor

. 1 zabek czosnku

. sol i pieprz do smaku

 

ciasto:

. 1 szklanka maki pszennej

. 3/4 szklanki jasnego zimnego piwa

. 1 jajko

. 3 lyzki startego sera parmezan

. sol i pieprz do smaku

 

Wykonanie

- pomidorek nacinamy w kilku miejscach i zalewamy wrzatkiem- odstawiamy na 10 min,potem zdejmujemy skorke i kroimy pomidora w drobna kostke

- cebulke i cukinie kroimy podobnie

- wrzystkie warzywa przekladamy na patelnie z odrobina oliwy z oliwek ,posypujemy sola i pieprzem do smaku

- calosc dusimy ok.10 min pod przykryciem

- do goracych warzyw przeciskamy czosnek i pozostawiamy je ostygniecia

 

Ciasto

- do miski wbijamy jajko,dodajemy piwo i energicznie mieszamy

- dodajemy przesiana make,tarty ser,sol i pieprz do smaku

- calosc dokladnie mieszamy i do masy dodajemy uduszone warzywa

- wszystkie skladniki mieszamy dokladnie ( ciasto musi byc dosc geste )

- za pomoca lyzki wykladamy porcje masy na goracy olej i smazymy je na zloty kolor

usmazone wykladamy na papier kuchenny

-serwujemy jeszcze gorace

Smacznego!

 

 

Kategorie przepisów