Racuszki warzywne
Racuszki warzywne we Wloszech zwane "fritelle" to bardzo popularna przekaska a takze i sposob na wegetarianska kolacje - wazne aby odpowiednio dobrac proporcje skladnikow.
Do zrobienia racuszkow uzylam piwa - ale jesli sa dzieci mozemy piwo zastapic woda gazowana .
Racuszki wychodza chrupiace i sa bardzo pozywne.
Zapraszam!
Racuszki warzywne
. 1 mala cukinia
. 2 cebulki ze szczypiorkiem
. 1 pomidor
. 1 zabek czosnku
. sol i pieprz do smaku
ciasto:
. 1 szklanka maki pszennej
. 3/4 szklanki jasnego zimnego piwa
. 1 jajko
. 3 lyzki startego sera parmezan
. sol i pieprz do smaku
Wykonanie
- pomidorek nacinamy w kilku miejscach i zalewamy wrzatkiem- odstawiamy na 10 min,potem zdejmujemy skorke i kroimy pomidora w drobna kostke
- cebulke i cukinie kroimy podobnie
- wrzystkie warzywa przekladamy na patelnie z odrobina oliwy z oliwek ,posypujemy sola i pieprzem do smaku
- calosc dusimy ok.10 min pod przykryciem
- do goracych warzyw przeciskamy czosnek i pozostawiamy je ostygniecia
Ciasto
- do miski wbijamy jajko,dodajemy piwo i energicznie mieszamy
- dodajemy przesiana make,tarty ser,sol i pieprz do smaku
- calosc dokladnie mieszamy i do masy dodajemy uduszone warzywa
- wszystkie skladniki mieszamy dokladnie ( ciasto musi byc dosc geste )
- za pomoca lyzki wykladamy porcje masy na goracy olej i smazymy je na zloty kolor
usmazone wykladamy na papier kuchenny
-serwujemy jeszcze gorace
Smacznego!