Puszyste cebularze

Puszyste cebularze

Zdjęcie - Puszyste cebularze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cebularze to puszyste bułeczki z dodatkiem sera i smażonej cebuli z makiem. Do ciasta dodałam olej Kujawski Pierwsze Zbiory. Ten olej w szklanej, ciemnej butelce pojawił się w sklepach w wersji limitowanej. Występuje w butelkach 500 ml.

Olej Kujawski Pierwsze Zbiory powstaje z pierwszych zebranych w danym roku polskich nasion rzepaku. Oleju można używać na ciepło i na zimno.

Olej Kujawski z edycji limitowanej Pierwsze Zbiory będzie dostępny w sklepach we wrześniu i w październiku.

Składniki na puszyste cebularze:

(9 sztuk)

Ciasto na cebularze:

  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 150 ml letniej wody
  • 50 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 ml oleju Kujawskiego Pierwsze Zbiory
  • 2 białka (żółtka pozostawić do posmarowania bułek)

Farsz do cebularzy:

  • 300 g cebuli
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego Pierwsze Zbiory
  • 150 ml wody lub bulionu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suchego maku

Dodatkowo:

  • 50 g sera żółtego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

Zdjęcie - Puszyste cebularze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić puszyste cebularze?

Mleko i wodę połączyć, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać.

Do dużej miski przesiać mąkę pszenną. Do mąki dolać olej rzepakowy, białka jajek, mieszankę mleka i drożdży, sól. Wyrabiać przez około 10 min., aż ciasto będzie elastyczne.

Ciasto na cebularze odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu przez ok. 1 godz.

Żółtka wymieszać z mlekiem i przelać do miseczki.

Ser żółty zetrzeć na tarce.

Cebule obrać i pokroić w cienkie plastry (można zetrzeć na tarce). Na patelni rozgrzać olej Kujawski Pierwsze Zbiory, dodać cebulę, podsmażyć, a następnie dodać sól, pieprz oraz cukier i zalać wodą. Dusić farsz cebulowy pod przykryciem przez ok. 15 min., mieszając co jakiś czas. Do miękkiej cebuli dodać suchy mak i całość wymieszać. Farsz cebulowy na cebularze przestudzić.

Drożdżowe ciasto na cebularze odgazować i wyłożyć na blat. Podzielić na 9 równych kulek, żeby uformować płaskie bułki. Na środek każdej bułki położyć starty ser żółty i farsz cebulowy. Bułki odstawić do wyrastania na ok. 30 min.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C w trybie “góra-dół”. Wyrośnięte cebularze posmarować mieszaniną żółtek i mleka, i piec przez ok. 25-30 min. w temperaturze 190 stopni C w trybie “góra-dół”.

 

Liczba porcji: 9
Czas przygotowania: 100 min.
Stopień trudności: średni

Kategorie przepisów