Puszyste cebularze
Cebularze to puszyste bułeczki z dodatkiem sera i smażonej cebuli z makiem. Do ciasta dodałam olej Kujawski Pierwsze Zbiory. Ten olej w szklanej, ciemnej butelce pojawił się w sklepach w wersji limitowanej. Występuje w butelkach 500 ml.
Olej Kujawski Pierwsze Zbiory powstaje z pierwszych zebranych w danym roku polskich nasion rzepaku. Oleju można używać na ciepło i na zimno.
Olej Kujawski z edycji limitowanej Pierwsze Zbiory będzie dostępny w sklepach we wrześniu i w październiku.
Składniki na puszyste cebularze:
(9 sztuk)
Ciasto na cebularze:
- 450 g mąki pszennej typ 550
- 150 ml letniej wody
- 50 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
- 1 płaska łyżeczka soli
- 50 ml oleju Kujawskiego Pierwsze Zbiory
- 2 białka (żółtka pozostawić do posmarowania bułek)
Farsz do cebularzy:
- 300 g cebuli
- 2 łyżki oleju Kujawskiego Pierwsze Zbiory
- 150 ml wody lub bulionu
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka suchego maku
Dodatkowo:
- 50 g sera żółtego
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Jak zrobić puszyste cebularze?
Mleko i wodę połączyć, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać.
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną. Do mąki dolać olej rzepakowy, białka jajek, mieszankę mleka i drożdży, sól. Wyrabiać przez około 10 min., aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto na cebularze odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu przez ok. 1 godz.
Żółtka wymieszać z mlekiem i przelać do miseczki.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Cebule obrać i pokroić w cienkie plastry (można zetrzeć na tarce). Na patelni rozgrzać olej Kujawski Pierwsze Zbiory, dodać cebulę, podsmażyć, a następnie dodać sól, pieprz oraz cukier i zalać wodą. Dusić farsz cebulowy pod przykryciem przez ok. 15 min., mieszając co jakiś czas. Do miękkiej cebuli dodać suchy mak i całość wymieszać. Farsz cebulowy na cebularze przestudzić.
Drożdżowe ciasto na cebularze odgazować i wyłożyć na blat. Podzielić na 9 równych kulek, żeby uformować płaskie bułki. Na środek każdej bułki położyć starty ser żółty i farsz cebulowy. Bułki odstawić do wyrastania na ok. 30 min.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C w trybie “góra-dół”. Wyrośnięte cebularze posmarować mieszaniną żółtek i mleka, i piec przez ok. 25-30 min. w temperaturze 190 stopni C w trybie “góra-dół”.
Liczba porcji: 9
Czas przygotowania: 100 min.
Stopień trudności: średni